Прва дама Србије отворила изложбу „Марокански кафтан – одећа позната широм света”

Датум одржавања
5. јун 2024.
Подели
Пресецањем врпце, Прва дама Србије, госпођа Тамара Вучић, амбасадор Краљевине Марока Мохамед Амин Белхаж и в.д. директора Марко Крстић у Етнографском музеју свечано су отворили изложбу „Марокански кафтан - Одећа позната широм света“

Марокански кафтан поклон је Амбасаде Краљевине Марока Етнографском музеју. У поздравном говору директор Етнографског музеја изразио је захвалност за поклон и нагласио да он повезује на најбољи могући начин културну сарадњу две земље јер очитава присну везу између две ношње, кафтана и нашe биндали хаљине коју чувамо у збиркама.

„Без обзира на географску удаљеност две земље, сигуран сам да су грађани Србије веома заинтересовани да се боље упознају са културном сценом Марока у циљу изградње мостова између два народа“, истакао је директор Етнографског музеја Крстић.
Амбасадор Марока господин Белхаж изразио је захвалност свима који су помогли реализацији и организацији ове изложбе са циљем промоције богате културе мароканског кафтана посебно истичући подршку Министарства културе Републике Србије и Етнографског музеја.

„Надам се да ће кафтан стар пет генерација, који је Амбасада Марока поклонила Музеју, послужити као знак пријатељства наша два народа и да ће српској јавности пружити увид у један делић огромне етнологије Марока“, нагласио је амабасадор Марока, Белхаж.

Говорећи о историји кафтана, супруга амбасадора Сафа Сижилмаси Идриси, објаснила је да су на идеју да поклоне кафтан дошли пре две године након што је Мароко, на Етнолошком фесту позвана да буде „земља у фокусу“.
„Била је то прилика да се кроз ревију српској публици прикаже богато традиционално и разнолико наслеђе наше Краљевине.

Искористила бих прилику да честитам госпођи Тамари Вучић, која је са нама вечерас овде, на њеном огромном труду у подстицању очувања традиције и културног наслеђа у Србији“, казала је Идриси.  Она је изразила одушевљење сазнањем да ће овај уникатни одевни предмет бити први и једини марокански кафтан уврштен у Збирку европских и ваневропских култура која се чува у Етнографском музеју.

У препуној сали званице из јавног и културног живота, амбасадори и представници других држава, представници више министарстава Владе Републике Србије, модни дизнајери и други гости уживали су у кратаком филму о историјату и начину израде кафтана.

Изложба је од сутра отворена за све посетиоце и трајаће до краја јуна.

Подели
Иди на врх