РЕ-КОД уметничко-интерактивна изложба

Датум одржавања
30. маја до 23. јуна 2023.
Подели

У уторак, 30. маја 2023. године у 18 сати у Етнографском музеју отворена je изложба под називом Ре-КОД. Аутори изложбе су професори и студенти Универзитета уметности у Београду, Факултета примењених уметности и Факултета драмских уметности.

 

О изложби

Орнаменти су артефакти и сигнификатори идентитета, генетски запис и кодни систем, упитаност, питање и одговор – Ко смо и одакле долазимо,шта је нешто или одакле потиче?

Ре-КОД је похвала нашој традицији али истовремено и слављење индивидуалне слободе која деконструише традицију. Креативним интерпретацијама, од документарног, транспонованог до 3Д-анимираног, намера аутора је била да визуелне представе орнамената усмери на доживљај и појача рецепцију чулних сензација и емоционалног реаговања на њих.

Реализовани експонати – кошуље  и невестинска оглавља  као ликовна и вербална структура су и проширена значења симбола идентитета која се настављају на сва друга и која приступом аутора: уметност–одећа–идентитет–стилизација–рекреирање на фотографијама, дају предмету нови облик.

Аутори изложбе су настојали да посредством својих радова  укажу на важан медиј у артикулацији индивидуалног и колективног идентитета и да кроз уметничку интерактивност пренесу  из документарности  енергију у креирање нових  3Д-е и 2Д-е орнамената отварајући  неограничено  информационо поље и пројекционо мапирање. На месту компактних форми осмишљени су нови флексибилни облици унутар актуелних које ће заједно фунционисати као метафорички конструкт и жива представа док је публици поверена улога декодера.

Ре-КОД – Обликуј опажање и начин презентације – присутност и видљивост! је прилика да публика прошири сопствене могућности перцепције, преиспитита сопствене изборе и ре-открива кроз посматрање и рефлексију.

Аутори изложбе:

Одсек Костим – ФПУ

менторка мр Љиљана Петровић, ред. проф, ФПУ

 

модул Сценски костим,

основе академске студије,

студенти треће године

Ања Алексић

Милица Вучинић

Теодора Кумануди

Миљана Милијашевић

Оливера Петковић

Сања Рајић

Теодора Туловић

 

модул Савремено одевање

студенти треће године

Марко Јечменица

Александра Перовић

Иван Трајковић

 

модул Сценски костим,

студент мастер академских студија

Милица Милутиновић

 

По позиву / Дипломиране костимографкиње

Тина Букумировић

Весна Лукић Ковачевић

Марија Стевановић

 

Ауторка фотографија

Милица Цими Дринић, дипломирани директор фотографије, ФДУ

 

Инсталација у простору / Ауторка АР орнамената

Мина Цветиновић Павков, ванр. проф. Катедра за Визуелне ефекте, анимацију и гејм арт, ФДУ

 

Аутор пројекта „Ornamentum” и „Etnoformers”

Лука Шујдовић, студент треће године одсека Индустријски дизајн, ФПУ; анимација: Филип Паунић, дипломирани индустријски дизајнер, ФПУ; 3Д штампа сарадник: Ђорђе Стојковић

 

Композиторка

Јања Лончар

„Soundscape”

 

Графички дизајн – визуелни идентитет и промо материјал

Елда Станковић, асистент са докторатом, ФПУ

 

Гипсани модели

Никола Марковић, дипломирани вајар и виши уметнички сарадник на одсеку Примењено вајарство, ФПУ

 

Подели
Иди на врх