Састанак Регионалне мреже експерата за нематеријално културно наслеђе Југоисточне Европе

Датум одржавања
21. јун 2023.
Подели

У среду, 21.јуна 2023. године у 18 часова у Етнографском музеју отворен је 17.  годишњи састанак Регионалне мреже експерата за нематеријално културно наслеђе Југоисточне Европе, који је организовало Министарство културе Републике Србије, у сарадњи са Унеском (Регионални биро за науку и културу у Европи са седиштем у Венецији) и Регионалним центром за очување нематеријалног културног наслеђа у Југоисточној Европи (са седиштем у Софији, Бугарска) .

Догађај је реализован уз подршку Етнографског музеја у Београду, у чијем саставу се налази Центар за нематеријално културно наслеђе Србије.

Тема састанка била је сагледавање односа између нематеријалног културног наслеђа и образовања, са фокусом на укљученост нематеријалног културног наслеђа у програме високог образовања.

Учесници разговора били су представници држава чланица, или особе задужене за Конвенцију на националном нивоу из земаља Југоисточне Европе које делују под окриљем Регионалног бироа за науку и културу у Европи са седиштем у Венецији.

Годишњи састанци Мреже стручњака за нематеријално културно наслеђе из земаља Југоисточне Европе одржавају се од 2007. године и прeдстaвљaју плaтфoрму зa jaчaњe сaрaдњe мeђу зeмљaмa Рeгиoнa у oблaсти очувања живог наслеђа.

Република Србија, као активан учесник у раду ове Мреже, била је домаћин Петог годишњег семинара експерата, одржаног у мају 2011. године у Београду под називом „Од националне имплементације до регионалне сарадње“.

 

Учесници:

 

Станко Благојевић – помоћник министра културе за међународну сарадњу

Бора Димитријевић – председник Националног комитета за нематеријално културно наслеђе

Синиша Шешум – шеф Унеско Антена канцеларије у Сарајеву, Регионални биро за науку и културу Унеска у Европи са седиштем у Венецији

Данијела Филиповић – виши кустос и координаторка Центра за нематеријално културно наслеђе

 

Подели
Иди на врх