У Етнографском музеју додељена престижна филмска награда

Датум одржавања
2. октобар 2023. године
Подели

Синоћ је, у кино-сали биоскопа Етнографског музеја, затворен 32. интернационални фестивал етнолошког филма, најстарији фестивал ове врсте у региону који и ове године представља најзначајнија филмска остварења аутора из чак 26 земаља, и том приликом проглашен је добитник овогодишњег Grand Prix-a, престижне филмске награде.

Међународни жири 32. интернационалног фестивала етнолошког филма у Београду, у саставу Давор Борић, редитељ, Алесандра Татић, антрополог и Ромина Занон, визуелна уметница, прегледао је 39 филмова из целог света уврштених у такмичарски програм Фестивала, и донео одлуку о добитницима награда и признања у оквиру главног програма фестивала.

 

Одлуком жирија, Grand Prix „Драгослав Антонијевић” однео је филм „Смена”, из Словачке, у режији Јара Војтека, који на изванредан начин, визуелно, естетски и наративно проматра друштвени феномен миграције радника у Аустрију ради седмичних смена на несигурном послу.  Овај филм, укључујући подједнако и жене и мушкарце као актере, и дискутујући о главним проблемима неолиберализма и његовим импликацијама у најсавременијем контексту, шаље важну поруку да је породица најважнија за срећу појединца и да као таква представља саму основу друштва.

 

Присутнима се обратио Марко Крстић, директор Етнографског музеја и директор Фестивала, који је доделио награде добитницима. „Надам се да су наши гости из иностранства упознали Београд на један нови начин и да су уживали у различитости култура и обичаја народа, јер  управо је то оно што овај фестивал чини посебним. Позивам публику да настави да подржава ИФЕФ – најстарији фестивал ове врсте у региону”, истакао је Марко Крстић и најавио да следеће године публику очекују бројне иновације по питању Фестивала.

 

Подсетимо, специјални програм „Панорама”, који приказује изванредна етнолошка филмска остварења домаће продукције, биће приказан данас, 3. октобра, са почетком у 16 часова у кино-сали Етнографског музеја; док ће у Сали Макавејев Југословенске кинотеке, са почетком у 16 часова бити приказано пет филмских остварења студиозног циклуса „Космос Рома”, у режији Бојана Дакића, који откривају непроцењиве податке о ромском језику, уметности, породичном животу, те најважнијим догађајима у животима припадника ромске националне заједнице.

 

Улаз на све пројекције је слободан.

 

Више информација o филмовима приказаним на Фестивалу можете пронаћи на сајту: https://www.etnofilm.org/index.php/en/  и друштвеним мрежама фестивала.

 

Подели
Иди на врх