Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Радионица за децу и младе

  ЗАШТО?

  Деци и младима приказати музеј као занимљив.

  Учинити први корак ка разумевању традиције.

  Указати на смисао очувања културне баштине.

  КАКО?

  Приступ раду од познатог ка непознатом повезивањем прошлости и садашњости.

  Прилагођено дечјим интересовањима.

  Прилагођено школском програму и усклађено с наставним јединицама из предмета: природа и друштво, српски језик, народна традиција, музичка култура и ликовна култура.

  С децом раде кустоси Етнографског музеја у сарадњи с педагозима, психолозима, костимографима, драматурзима, музичарима, ликовним уметницима и занатлијама.

  КАД?

  Током школске године

  Контакт:

  Тијана Чолак-Антић, музејски саветник, tijana.colak-antic@etnografskimuzej.rs

  ,,Дете и традиција“

  „Дете и традиција“ је пројект Етнографског музеја у области едукације започет 2003. године. Намењен је деци и младимa с циљем да упознају српску културу као део целокупне светске баштине. Овај пројект настао је као одговор на потребу да се деца већ током прве посете заинтересују за садржај који музеј нуди. Музеолошки је и педагошки изазов да се учине атрактивним и оживе статичне изложбе које нису обликоване да директно комуницирају с посетиоцима без додатних објашњења, с легендама писаним ситним словима и за децу неразумљивим језиком. Још је тежи задатак да се деци музеј толико допадне, да пожеле да поново дођу, па чак и да доведу своје другове, браћу и сестре. При том није замисао да музеј врви од велике посете, јер „дидакитика којој је циљ да проведе кроз музеј мноштво заинтересоване деце није само узалудна, него и штетна“, него најмлађи посетиоци треба да се истински придобију да би у музеју могли да сазнају нешто више о идентитету народа којем припадају.

  Ако се музеј посматра као специфични информацијски систем у коме се обликују поруке да би комуницирале између прошлости и садашњости, између музејског и реалног света, онда може да пружи одговор на питања која дете почиње да поставља чим почне да се креће и истражује, да се пита ко је, одакле је, како је настао свет, ко је створио човека и све животиње. На музејској изложби се трансформише реалност, тако што се у судару прошлог и садашњег времена рађа знање о прошлости интегрисано у садашњост. Међутим, деци говорити о прошлости није лак задатак, јер до V разреда немају издиференциран појам прошлости. Због тога се у радионицама Дете и традиција, деци пружа прилика да се уживе у околности у којима се некад одвијао живот њихових предака, и онда активно учествују у формирању културног добра, да би на крају схватили да и могу да буду ствараоци културне баштине.

  Програми у оквиру пројекта „Дете и традиција“ прилагођени су различитим узрастима да би радионице у пуној мери одговарале степену зрелости и интересовањима деце. Само оно што је деци јасно могу и да прихвате, и само кад информације нису неразумљиве нити досадне, стечено знање и искуство није бесмислено, а време проведено у музеју узалудно. Управо због тога, у пројект „Дете и традиција“ укључен је већи број сарадника различитог стручног опредељења. Садржај пројекта и начин рада планирају су уз консулатације с ликовним педагозима, школским педагозима, психолозима, костимографима, драматурзима и редитељима да би се боље, односно потпуније схватили нарав детета и његове потребе. Полази се од педагошког приступа који је отворен и оригиналан, да може да удовољи разноликим захтевима данашње деце, да им помогне да схвате свет око себе, да нађу своје место у савременом друштву и да их подстакне да размишљају о сутрашњици. Учествовање и игра, слобода избора и вишеструке могућности су средства која стоје музеју на располагању да би успоставио нову врсту односа с младим посетиоцима.

  Пројекат ,,Србија деци из дијаспоре“ реализован  у сарадњи са организацијом ,,Амбасадори одрживог развоја и животне средине“

  Током летњег распуста је у Центру дечијих летовалишта на Митровцу на Тари у периоду од 16 – 20. августа 2013. одржано четири радионице које су део програмске активности Етнографског музеја у Београду. С обзиром на измењене услове рада и чињеницу да су реализоване ван Музеја, прилагођене су новонасталим околностима.  У радионицама су учествовали ученици основне школе из Темишвара.

  Током боравка на Тари деца су сазнала нешто више о прошлости својих предака који су живели у Србији. Открили су како су изгледале и како су биле уређене куће на селу и куће у граду током 19. века. Сазнали су од којих материјала је прављена одећа и од којих одевних предмета се састоји народна ношња. Упознали су богату орнаментику традиционалне одеће, са посебним акцентом на украсе који се могу видети на традиционалном женском прслуку – зубуну. Научили су нешто више о митски бићима (суђајама, воденим духовима, вампирима, вештицама и сл.) и веровањима у традиционалној српској култури.

  У реализацији програма су учествовали: Мирјана Крагуљац Илић  (кустос) и Јанко Илић (визуелни уметник).

  Средства за суфинансирање пројекта обезбеђена су од стране Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Републике Србије.

  Погледајте како је то изгледало  

  Програм радионица:
  У потрази за фракталним структурама у културном наслеђу

  Погледајте како је то било са ученицима А34 и А35 и професорима Миленом  Јеретин и Јасмином Манојловић  http://milenajeretin.wordpress.com/2014/09/23/u-potrazi-za-fraktalnim-strukturama-u-kulturnom-nasledu/

  Кућа на селу и кућа у граду

  Потребно понети перницу.

         

  У потрази за прегачама

  Потребно понети перницу.

  Зубун

  Потребно понети перницу и маказице.

  Појасеви

  Потребно понети перницу.

  Коледари

  Потребно понети перницу.

  Ускрс

  Потребно понети перницу.

  Божићни колач

  Потребно понети перницу, кецељу и кухињску крпу.

       

  Рогоз

  Потребно понети перницу.

  Бајковита прошлост

         

  Претражите сајт

  ×