Учешће на Конференцији „Етнологија на раскршћу”

Датум одржавања
7. март 2024.
Тагови
Подели
На скупу етнолога „Етнологија на раскршћу – да ли је појам етно наслеђе или фраза“, стручњаци из ове области су изложили своја разматрања на тему употребе префикса „етно“ и његове интерпретације у савременом друштву, као и улоге етнографских одељења и етнолога и антрополога у систему очувања живог наслеђа.

Конференција етнолога реализована је 7. марта 2024. године, у организацији Етнолошке секције Музејског друштва Србије и Народног музеја Чачак, под покровитељством Града Чачак, а у оквиру програма „Чачанска родна: Чачак – престоница културе Србије 2023/2024“.

 

На свечаном отварању Конференције, учеснике су поздравили помоћник градоначелника Чачка Мирослав Петковић, директорка Народног музеја Чачак Делфина Рајић и председница Музејског друштва Србије Горданa Пајић. У оквиру предложене теме, стручна излагања представили су кустоси етнолози и етнолози и антрополози из Етнографског музеја у Београду, Центра за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду, Музеја на отвореном „Старо село“ Сирогојно, Народног музеја Чачак, Завода за проучавање културног развитка Београд, Музеја банатског села Темишвар, Музеја Војводине Нови Сад и Музеја града Новог Сада. У дискусији које је пратила излагања, указано је на широку употребу префикса „етно“, а скренута је пажња на изазове са којима се сусрећу стручњаци у домену савремене праксе у области етнографске музеологије.

 

Излагања на конференцији имали су и др Милош Матић и др Марко Стојановић, музејски саветници Етнографског музеја у Београду, као и Данијела Филиповић, виша кустоскиња и координаторка Центра за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју и др Наташа Младеновић Рибић, кустоскиња Центра за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју.

У оквиру пратећег програма стручног скупа „Етнологија на раскршћу“, организован је обилазак новоотворене етнолошке поставке Народног музеја Чачак у Хаџића кући, као и презентација традиционалних заната (сарачки занат, ручни вез и ткање).

 

Аутори фотографија: Чачанска родна, Марко Стојановић и Наташа Младеновић Рибић

Тагови
Подели
Иди на врх