Учешће на међународном научном скупу „Прошлост и култура Срба у Републици Хрватској”

Датум одржавања
14. и 15. октобар 2023.
Подели

Прошлог викенда, у просторијама Српског дома у Вуковару, Република Хрватска, одржан је научни скуп с међународним учешћем „Прошлост и култура Срба у Републици Хрватској”, на којем је, између осталих стручњака учестовала и Вјера Медић, кустос етнолог, музејски саветник Етнографског музеја у Београду.

Тема под називом О једном ликовном извору за истраживање народне ношње Срба у Хрватској, о којој је Вјера Медић говорила на скупу, представља две недовољно истражене области из културне историје Срба у Хрватској: народнe ношње и биографију уметника Николе Арсеновића. Ликовно дело овог уметника представља једно од најважнијих компаративних извора за проучавање народне ношње Срба у Хрватској. Народна ношња, односно култура одевања, као саставни део традиције једног народа, садржи читав низ значења међу којима су и обележја културног и етничког идентитета.

Вјера Медић je приказала резултате истраживања спроведеног на колекцији најстаријих примерака ношње Срба у Хрватској и целокупног стваралачког опуса Николе Арсеновића, а који су нераскидиво везани за саме почетаке самосталне делатности Етнографског музеја. Никола Арсеновић је рођен 1821. године у селу Вера, поред Вуковара, а као школовани занатлија са европским искуством, своје практично и теоретско знање применио је у јединствној збирци акварела. Збирка је настала огромним залагањем овог аутора током вишедеценијског теренског рада, у време крупних историјских и социјалних промена у Европи и јужнословенским крајевима средином 19. века, и без значајније подршке својих савременика и своје средине.

Судбина великих колекција: „Етнографичког албума народног ношива”, „Атласа орнамената”, „Илустрованих биографија” и других, које су остале у облику нереализованих идеја, навела је овог аутора да се од 1875. године све више усмерава према Србији. Осврт на недовољно истражене сегменте биографије и ликовна дела овог уметника, као завршни део текста у предстојећем штампаном Зборнику радова, имаће за циљ да подстакне нова истраживања у институцијама и местима његовог живота пре доласка у Србију.

 

Жена Прокике, Брињско Крајишки
Муж Прокике, Брињско Крајишки
Подели
Иди на врх