XXX међународни фестивал етнолошког филма

Датум одржавања
04. окт
Подели
Тридесето издање Међународног фестивала етнолошког филма, под слоганом ''Трагови искона'', одржаће се од 4. до 8. октобра 2021. године у Етнографском музеју у Београду и Југословенској кинотеци.

Филмови с разних страна света такмичиће се за Гран при „Драгослав Антонијевић“ и друге награде. Ове године Такмичарски програм броји 24 филма у међународној конкуренцији, 6 у домаћој, а 7 у студентској. Уз 12 филмова у Информативном програму, као и уз специјалне пројекције пет јерменских документарних филмова и два филма Макс Планк института за социјалну антропологију у Немачкој, биће приказано укупно 56 филмова. За одабир изузетно разноврсних остварења заслужан је селектор, вишеструко награђивани редитељ Владимир Перовић. Жири који ће одлучивати о наградама, чине Питер И. Крофорд , норвешки антрополог и аутор антрополошких документарних филмова, Владо Зрнић, филмски редитељ и универзитетски професор из Хрватске, као и Маја Новаковић, историчарка уметности из Србије чији је  редитељски деби „А сад се спушта вече” (2019) учествовао на више од 120 светских и домаћих фестивала, освојивши 42 награде. Фестивал ће  отворити међународно призната редитељка документарних филмова Ивана Тодоровић. Пратећи део Фестивала чини изложба фотографија „Културе које нестају“ аутора Арнеа Ходалича и Катје Бидовец из Словеније. 

На овогодишње издање фестивала долазе гости из Хрватске, Пољске, Северне Македоније, Румуније, Швајцарске, Ирана, Немачке и Јерменије. Фестивал ће, осим званичног програма, употпунити и Специјални програм: представљање фестивала „Дрво кајсије“ из Јерменије и одабрани филмови пројекта „Чувари крајолика који рађа“, у продукцији Макс Планк института за социјалну антропологију. Специјални гости тим поводом биће проф. др Гарегин Закојан (Јерменија), професор емеритус Руског универзитета у Јеревану, као и проф. др Иво Штрекер, један од аутора на пројекту „Чувари крајолика који рађа“. Професор Закојан је сакупио, приредио и објавио књиге “Писма из зоне“ и “Интермецо“ из заоставштине Сергеја Параџанова. Публика ће овом приликом моћи да погледа и два кратка филма С. Параџанова “Хакоб Ховнатањан“ и “Арабеска о Пиросманију“.  

На следећем линку можете преузети сатницу Фестивала.

 

Јуче у 19 часова свечано је отворен 30. Међународни фестивал етнолошког филма у Етнографском музеју. Фестивал је отворила Ивана Тодоровић етнолог и међународно прослављена ауторка документарног филм. На отварању је говорила директорка Етнографског музеја у Београду, госпођа Тијана Чолак-Антић Поповић и музејски саветник Саша Срећковић Истом приликом је отворена и изложба фотографија „Културе које нестају“ словеначких аутора Арнеа Ходалича и Катје Бидовец рађених за National Geographic. У музичком програму наступила је Неда Николић, солисткиња на фрули, која је носилац фрулашке праксе, елемента “живог наслеђа” који је уписан у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије 2012. године”.

Иди на врх