Дечје играчке

Број предмета
1304
Неколико година након оснивања Етнографског музеја, већ 1903. године, кустос Никола Зега набавио је прве три крпене лутке за збирку музеја.
Уследило је спорадично прикупљање играчака, да би се 1958. године и формално основала „Збирка дечјих играчака“. Повод је била изложба „Дечје играчке“, кустоса Милице Матић, приказана 1958. године. За потребе изложбе било је организовано систематско прикупљање играчака. Прикупљено је неколико стотина предмета, међу којима су старе играчке али и играчке које су деца правила за потребе саме изложбе. Међу играчкама су лутке од различитог материјала, разна возила (аутићи, камиони, возићи и сл.), посуде за припремање хране, акционе фигуре, плишане играчке, друштвене игре, чегртаљке, чигре и сл.

Збирку чини 1 304 предмета.

Руковалац збирке: Мирјана Крагуљац Илић, МА виши кустос mirjana.kraguljac-ilic@etnografskimuzej.rs
Назад на листу

Лутка - балерина

Инв. бр. 49783
Фигура балерине у шкотској ношњи. Ова играчка се навија и врти се у круг. Играчке овог типа производиле су се у мануфактурама у Немачкој и Француској у првим деценијама 20. века и намењене су девојчицама узраста од 5 до 10 година.

Београд, Србија
20. век, прва половина

Трактор

Инв. бр. 49893
Трактор од буковог дрвета, који се покреће гурањем играчке. Намењен је дечацима узраста од 2 до 10 година.

Београд, Србија
средина 20. века

Колица за лутку

Инв. бр. 48456
Модел дечјих колица са почетка 20. века. Фабрике играчака или занатске радионице производиле су копије дечјих колица које су служиле за игру са луткама деци узраста од 3 до 10 година старости.

Зрењанин, Банат, Србија
20. век, прва половина

Дечко на трициклу

Инв. бр. 45859
Фигура дечака у плавим панталонама, жутој карираној кошуљи са црвеном краватом који вози трицикл. Возило се покреће помоћу кључа који навија опругу. На задњем делу трицикла је звоно које се приликом покретања оглашава. Служи за игру деци до 10 година старости. Играчка је направљена 60-их година 20. века по угледу на механичке играчке прављене у Немачкој и САД. На седишту бицикла је исписано: „Купљено од продавца старих ствари на Бајлонијевој пијаци у Београду“.

Београд, Србија
20. век

Лутка

Инв. бр. 20315
Лутка од белог порцелана, на четвртастом дрвеном постољу. Лутка је припадала Лепосави Мијатовић из Београда. Добила ју је на поклон 1891. године од краљице Наталије, супруге краља Милана Обреновића. Краљица је имала обичај да поклања лутке деци коју би срела приликом шетње по Калемегдану. Овакве лутке су израђиване у Бечу у 19. веку.

Београд, Србија
19. век, друга половина

Лутка

Инв. бр. 24189
Тело лутке направљено је од дела гране и обавијено је крпама. Глава је направљена од белог платна, а лице је извезено црним концем. На глави има мараму од шарене свиле. Обучена је у блузу штрикану од црвене вуне, са рукавима који се завршавају плавим ширим порубом.

Марковац, Велика Плана, Јасеница, Србија
20. век, друга половина

Санке за лед - тељиге

Инв. бр. 51547
Од дрвета, метала и кочањки (окруњених клипова кукуруза). Служиле су деци за игру у току зимских месеци.

Мокрин, Кикинда, Банат, Србија
средина 20. века

Робот

Инв. бр. 35870
Робот једноставног дизајна, направљен од алуминијума. Навијањем опруге, робот покреће ноге у једном смеру. Намењен је деци узраста изнад 3 године. Овај робот је припадао Андреју Тамори из Београда чији је отац купио ову играчку 1950. године у Немачкој.

Београд, Србија
половина 20. века

Шиваћа машина

Инв. бр. 48822
Модел шиваће машине од ливеног метала. Служила је за игру девојчицама узраста од 8 до 12 година. Припадала је Мирјани Дурини која ју је добила од родитеља 1961. године. Купљена је у Буенос Аересу, Аргентина, где је Мирјана тада живела са родитељима (отац Емил Дурина обављао је дужност културног аташеа у амбасади СФРЈ).

Београд, Србија
20. век, друга половина

Шпорет

Инв. бр. 32956
Служио је за игру девојчицама старијим од три године. Овакве играчке су се производиле 50-их и 60-их година 20. века.

Београд, Србија
половина 20. века
Иди на врх