Елементи народне архитектуре

Период
XVIII, XIX и XX век
Број предмета
200
У збирку спадају поједини конструктивни елементи народног градитељства, попут дрвених греда, стубова, цигала, шиндре и слично, који говоре о градитељским вештинама и знањима анонимних градитеља.
У систему заштите културног наслеђа објекти вернакуларне архитектуре, односно народног градитељства, нису у фокусу музеја, али Етнографски музеј ипак у оквиру збирке Елементи народне архитектуре баштини поједине градитељске елементе. То су предмети који исказују народно градитељско умеће и начин организације животног простора у оквиру културе становања.
У оквиру збирке посебно се истичу три колекције: врата, кључанице и браве, таванице. Врата су у човековој организацији простора својеврсна граница између уређеног простора куће и „непознатог“ спољашњег света на који појединац не може да утиче. Колекција врата поседује и неколико примерака од изузетне културно-историјске вредности јер су у вези са значајним личностима попут сердара Мићића (Јован Мићић, златиборски хајдук и борац у Првом српском устанку, 1785–1844), али и изузетне вредности у области народне уметности. Браве и дрвене кључанице исказују веома високе техничке вештине њихових градитеља, а уједно говоре о друштвеним односима и потреби за заштитом људи и ствари. Колекција дрвених таваница садржи праве бисере анонимне народне уметности. Таванице су биле не само украс дома, већ и начин да власници искажу свој статус и схватање естетике становања.

Збирка није великог обима, броји око 200 музејских предмета.

За збирку је задужен др Милош Матић, музејски саветник, кога можете контактирати путем мејлa: milos.matic@etnografskimuzej.rs
Назад на листу

Цигла

Инв. бр. 51438
Цигла је направљена од печене глине и класичног је паралелопипедног облика. На једној страни је утиснуто слово „Ђ“ као ознака произвођача.

Мачвански Прњавор, западна Србија
средина 20. века

Врата

Инв. бр. 46193
Врата су од дрвета и метала. Обојена су зеленом бојом, ана средини сваког од два поља на предњој страни постављен је по један украс у дуборезу којим доминира стилизовани цвет.Врата су са куће левачког кнеза Милоја Тодоровића (председник владе Кнежевине Србије, 1762–1832).

Црнче, Јагодина, централна Србија
19. век, прва половина

Дрвена кључаоница

Инв. бр. 33953
Од буковог дрвета.Састоји се од тела кључанице у којем су реза, клинови и кључ. Помоћу кључа се подижу и спуштају клинови који ослобађају резу како би врата могла да се отворе.

Рибна, Трговиште, јужна Србија
20. век, прва половина

Брава

Инв. бр. 28414
На изложеној брави је натпис: „Да се зна ова брава (је) Владике и господина кир Мојсеја. Сагради Арсеније Савић из Кремића године 1715“. Вероватно је била уграђена на капији двора или скривнице у двору Патријарха СПЦ Мојсија Рајовића (1712–1726).

Кремић, Рашка, јужна Србија
1715. година

Таваница

Инв. бр. 43559
Таваница је пример вештине и умећа у занатској уметности. Рађена је техником дубореза. Чине је велико централно поље и обод. У централном пољу су једноставни цветови са по 14 латица. Обод је украшен дуборезним орнаментом који се бесконачно понавља.

Ниш, јужна Србија
19. век

Кључ

Инв. бр. 33123
Кључ је израђен од једног комада дрвета. Издужен, са ојачаном дршком и три зубца. Користио се за закључавање воденице или врата на кући.

Сјеница, Србија
половина 20. века

Врата

Инв. бр. 30441
Врата направљена од чамовог дрвета, са гвозденим шаркама и месинганом кваком са кључаницом. На равној површини врата постављени су траксловани стубићи, дрвене дашчице и розете, смештени у шест уоквирених поља.

Војка, Стара Пазова, Срем, Војводина
19. век, друга половина

Брава - катанац

Инв. бр. 22362
Израђена је од гвожђа. Четвороугаоног је облика. На средини је отвор за кључ. Са стране је отвор за резу. Недостају кључ и делови механизма.

Честин, Кнић, Гружа, Србија
20. век, прва половина

Врата

Инв. бр. 23771
Направљена су од чамове подлоге и храстовине. Са обе стране су шаре које су урезане. Изложена врата су са конака сердара Јована Мићића (један од устаника у Првом српском устанку, 1875–1844).

Чајетина, Златибор, Србија
почетак 19. века

Украс за кућу

Инв. бр. 49686
Украс за кућу троугласте форме. Израђен од лима, обојен сивом основном бојом. Служио је да означи годину изградње објекта, у овом случају 1934. година.

Скобаљ, Смедерево, Србија
20. век, прва половина
Иди на врх