Керамика

Период
XIX и XX век
Број предмета
4700
Збирка керамике почела је да се ствара у време оснивања музеја, почетком 20 века.
Број предмета првобитно није био велики. Четрдесетих година 20. века музеј је имао тек око три стотине керамичких предмета. Један број до тада сакупљених предмета уништен је у савезничком бомбардовању Београда 1944. године. Након 1945. године и обнављања рада музеја, поново је покренут рад на сакупљању и проучавању керамике са територије Србије и Југославије.

Збирка керамике има око 4 700 предмета.

За збирку је задужена Јелена Туцаковић, кустос, коју можете контактирати путем мејлa: jelena.tucakovic@etnografskimuzej.rs
Назад на листу

Црепуља - шериња

Инв. бр. 7424
Посуда за припрему хране на отвореном огњишту. На дну изложене црепуље је пре сушења прстом начињен крст. Предмет је израдила Анка Гриочић 1955. године, ручно, без алата са видљивим отисцима прстију.

Лазница, Жагубица, Пожаревац, Србија
20. век, друга половина

Лонац

Инв. бр. 4129
Откупљен је од Милана Вукосављевића из Избице, приликом теренских истраживања 1965. године. Црн је од чађи настале приликом кувања. Служи за припрему хране на отвореном огњишту.

Избице, Нови Пазар, јужна Србија
20. век

Пржуља

Инв. бр. 15208
Пржуља је служила за печење меса. Изложени примерак откупљен је 1902. године. Од глине је и туцаног калцита.

Потпећ, Ужице, западна Србија
крај 19. века

Бокал

Инв. бр. 18540
Откупљен је на терену за потребе изложбе „Народна уметност Југославије“. Од глине је. Рађен је грнчарски на ножном колу. Шаре су ручно изведене смеђом бојом, а текст је урезан.

Сента, Бачка, Војводина, Србија
почетак 19. века

Тестија - лутка

Инв. бр. 14705
Користила се као суд за ракију. Производ је занатлије грнчара. Посуда је израђена на ручном колу. Украшавање је изведено осликавањем.

Сурдулица, Врање, јужна Србија
крај 19. века

Бардак

Инв. бр. 21995
Овакви судови користили су се за чување и служење течности (ракије или вина), а од последњих деценија 20. века користе се као декоративни предмети. Занатски – грнчарски производ, израђен је на ножном колу.

Зајечар, источна Србија
20. век, друга половина

Тањир

Инв. бр. 8889
Производ занатлије – грнчара Вукашина Коцића из 1965. године. Израђен је у радионици и продавници у селу у околини Пирота. Рађен је на ножном колу, шаре су изведене четкицом – техником која се примењивала од 1950. године.

Барје Чифлик, Пирот, јужна Србија
20. век, друга половина

Зејтињача

Инв. бр. 16650
Посуда за чување уља или сирћета. Видљив је урезани печат „1904“. Занатски – грнчарски производ, израђен је на ножном колу.

Косовска Митровица, Косово, Србија
20. век, прва половина

Лонац за шпорет

Инв. бр. 5548
Користио се за припрему хране на шпорету. Израдио га је занатлија – керамичар Јован Костић, пореклом из Пирота, досељен као печалбар у Пожаревац. Предмет је израђен на ножном колу. Костић се бавио производњом и продајом керамичких судова у својој радионици у Пожаревцу.

Пожаревац, Србија
20. век

Свећњак - чирак

Инв. бр. 13457
Декоративна керамика. Производ занатлије ‒ грнчара.

Књажевац, Зајечар, Србија
крај 19. века
Иди на врх