Лов и риболов

Број предмета
330
Људи су се бавили ловом са циљем да звери, птице, пољске и кућне штеточине спрече да угрозе или униште стоку, усеве, летину и намирнице.
У збирци о томе говоре различите врсте металних кљуса ‒ замки за звери и дивљач, плашилица, чегртаљки, кавеза за птице, као и разне варијанте мишоловки: кавези, жичане гиљотине, пастуље и друге. Соколарство, као посебан вид лова, документовано је у збирци прапорцима, а лов на звери и високу дивљач ватреним оружјем и опремом.

Сливови Дунава и Саве, две велике балканске реке, уз мноштво мањих река, потока и језера, утицали су да се становништво многих подручја у Србији бави риболовом. Наслеђе рибарења од праисторије до данас оставило је за собом много рибарског алата, почев од прободних ости и трозубаца, удица и вишеструких удица, струкова, тршчаних и жичаних вршки, као и мрежа и справа са мрежом.

Традиционални риболов је неодвојив од пловних средстава, па тако збирку обогаћују барке ‒ пловила за превоз живе рибе, чамци, као и помагала и алатке за прераду и припрему рибе.

Збирка се састоји од око 330 предмета.

За збирку је задужен др Марко Стојановић, музејски саветник, кога можете контактирати путем мејлa: marko.stojanovic@etnografskimuzej.rs
Назад на листу

Модел чамца

Инв. бр. 19942
Изложени предмет у музеј је стигао као поклон чувеног математичара и академика Михајла Петровића (1868–1943), мајстора рибарења, због чега је познат и по надимку Мика Алас.

Београд
19. век

Спе - скорташ

Инв. бр. 13848
Корпа за чување уловљене рибе. У областима мањих и брзих водотокова или на речним брзацима, за излов ситне рибе и млађи од прућа су плетене лесе (корпе) са боковима од коре дрвета.

Јабукова, Неготинска Крајина, источна Србија
20. век

Вршка

Инв. бр. 50241
Део прибора за чување рибе у току риболова. Израђена је од прућа, у облику купе.

Милутиновац, Кладово, источна Србија
20. век

Вршка

Инв. бр. 11716
Опрема за рибарење, израђена од прућа и канапа. Баца се у море дубине до 4 метра уз стеновиту обалу. Пре бацања цела се искити гранчицама и тако маскира.

Бијела, Херцег Нови, Црногорско приморје, Црна Гора
20. век

Мишоловка

Инв. бр. 51428
Израђена је од дрвета, правоугаоног облика. Са предње стране предмета налазе се два отвора кружног облика, који служе за хватање мишева.

Клење, Мачва, западна Србија
20. век

Замка за дивљач

Инв. бр. 45758
Направљена је од гвожђа. На пљоснати обруч причвршћене су „чељусти“, обе су полукружног облика. Коришћена је за лов на ситније звери, најчешће лисице.

Ореовица, Пирот, јужна Србија
20. век

Пловак

Инв. бр. 45747
Пловак је израђен од стакла. Употребљавао се на крајевима рибарских мрежа као ознака. Користио се од почетка 20. века на јадранској обали и на Дунаву.

непознато место, Србија
20. век, прва половина

Лукот

Инв. бр. 11450
Употребљава се кад се ухвати сом (врста крупне речне рибе) на бућкало (врста риболова), како се не би отргао. Раније се употребљавао и за извлачење моруне (врста речне рибе). Употребљава се и данас.

Славонија, Хрватска
20. век

Држачи за весла

Инв. бр. 34436
Направљени су од гвожђа из једног комада. Рашљастог облика са крацима који су при врху тако повијени да формирају круг. На доњем делу је вертикална полуга која се углављује у горњу ивицу бока чамца и служи за причвршћивање весала.

Баранда, Опово, Банат, Србија
20. век

Спе

Инв. бр. 11492
Направљен у облику чамца од липове коре и врбовог прућа. Дно је од
растреситог прућа, а бокови од липове коре. Учвршћени лозом, па
причвршћени канапом.

Доњи Милановац, Србија
Друга половина 19. века
Иди на врх