Народне ношње из Босне и Херцеговине

Период
XIX и XX век
Број предмета
1085
Збирка је формирана по оснивању Етнографског музеја 1901. године.
Oсновни циљ било је представљање обичаја и ношњи Срба и других народа Балкана на светским изложбама. Откупљиване су мушке, женске и дечје ношње српског, муслиманског и католичког становништва.

У мултиетничким срединама ношња је представљала важну ознаку националне и верске припадности, идентитета, статуса и богатства оног ко је носи. Израђивана је од природних материјала, а украшавана најчешће умешношћу локалних занатлија ‒ терзија (кројач народне ношње), абаџија (кројач ношње од грубог сукна) и казаза (мајстор за израду свилених предмета и украса).

Збирка се састоји од 1085 предмета.

За збирку је задужена др Татјана Микулић, музејски саветник, коју можете контактирати путем мејлa: tatjana.mikulic@etnografskimuzej.rs
Назад на листу

Мушки јелек са токама

Инв. бр. 5865
Јелеци са токама били су распрострањени у динарским областима као део мушке свечане ношње. Пуцад (врста дугмади) су занатске (кујунџијске) израде, а јелек је сашио терзија (кројач народне ношње).

Jajцe, централна Босна
половина 19. века

Женски јелек

Инв. бр. 46749
Кратак женски јелек од сомота који је у потпуности опточен златним и свиленим гајтаном.

Сарајево, централна Босна
крај 19. века

Женске рукавице

Инв. бр. 46738
Велике рукавице са једним прстом чиниле су део свечане женске ношње. Плетене су двопређно разнобојном вуном и украшене апликацијама кратких кићанки, белих перлица и металних шљокица.

Сарајево, централна Босна
20. век

Женски зубун

Инв. бр. 41409
Дугачак сукнени зубун (женска хаљина без рукава) био је саставни део свечане женске ношње. Богато украшен апликацијама црвене и зелене чоје, везом разнобојним свиленим и памучним концем, металним шљокицама и стакленим перлицама.

Херцеговина
крај 19. век

Чарапе

Инв. бр. 32557
Од вуне природне боје. Украшене су разнобојним геометријским шарама. Прсти су украшени мотивом већих ромбова, пета и стопало црним и мрким тачкицама.

Коњиц, северна Херцеговина
20. век, прва половина

Женски гуњић

Инв. бр. 16551
Женски гуњић израђен је између два светска рата. Дуг до појаса. Ивице су опточене срменим гајтаном (златна нит).

Невесиње, централна Херцеговина
20. век, прва половина

Мушки гуњић

Инв. бр. 3902
Део свечане мушке ношње. Носио се преко џемадана (танки прслук) и испод гуња. Израђен је од сукна, украшен уз рубове вуненим гајтаном, а по површини чојом и концем.

Сарајево, централна Босна
крај 19. века

Појас са карнеолима - окованик

Инв. бр. 38743
Овај скупоцени део ношње или накит, носиле су српске невесте и жене у свечаним приликама. Тежак је и масиван, израђен је од дебеле говеђе коже, украшен целом спољном површином месинганим плочицама са чак 38 великих овалних комада полудрагог камена карнеола.

Херцеговина
19. век

Капа

Инв. бр. 39211
Обод је израђен од црне памучне тканине а дно од чоје вишњеве боје. Украшена је по дну везивом белом и жутом срмом и шљокицама. Орнаменти геометријски и стилизовани: три круга и цвет. Део је свечане женске ношње.

Истична Херцеговина, Босна и Херцеговина
19 век, друга половина

Прегача

Инв. бр. 39691
Врста кецеље дугачке до колена, на уске попречне пруге, украшена зупчасто нарецканим и свилом везеним разнобојним тракама, вуненим гајтанима и гомбицама (округле кићанке) од наранџасте и плаве вуне. Чинила је део свечане девојачке ношње.

Гламоч, централна Босна
крај 19. и почетак 20. века
Иди на врх