Народне ношње из Црне Горе

Број предмета
420
Народне ношње из Црне Горе одликује двојност у одевању.
Поред старог сукненог одела у сеоским срединама, од средине 19. века, под снажним утицајем скупоцене ношње главара, све значајнију улогу имала је ношња израђена од свите – чохе. Мушку ношњу су чинили богати одевни предмети израђивани од најквалитетније чохе тамноплаве, црвене или светлозелене боје. За главу су израђиване црвене капе, обложене споља црном свилом са златним украсом често у облику крста са четири оцила (српски национални симбол). Поменути украси уведени су у време владике и поглавара Црне Горе, Петра II Петровића Његоша (1813–1851).

Женску ношњу чинили су црни вео и кошуља од финог свиленог платна, изнад које се, уз дугачку свилену сукњу, носила кратка долактица са малим рукавима и јакета (горњи одевни предмет), која има дуге рукаве. Део ношње је и светлозелени корет од чохе – отворени дуги прслук без рукава.

Ношњу је обогаћивао сребрни појас ‒ ћемер, сложен из више сребрних плоча украшених полудрагим каменом.

Збирка броји 420 предмета.

За збирку је задужена Јелена Туцаковић, кустос, коју можете контактирати путем мејлa: jelena.tucakovic@etnografskimuzej.rs
Назад на листу

Женска кошуља облаја

Инв. бр. 25952
Кошуља облаја ‒ један од најстаријих музејских предмета. Овакав тип кошуље био је саставни део свечане женске ношње до половине 19. века. Ношена је у Црној Гори, око Подгорице и у Лијевој Ријеци, у Васојевићима (источна Црна Гора) и један је од најлепших одевних предмета старе ношње. Изложена кошуља је из 18. века.

Лијева Ријека, централна Црна Гора
18. век

Женска хаљина џублет

Инв. бр. 8422
Џублет је звонолика хаљина специфичне конструкције. Грађена је хоризонтално, под правим углом у односу на висину тела. Све до седамдесетих година 20. века, на граници Црне Горе и Албаније, у областима које су насељавала племена Хоти и Кучи, која су задржала албански језик и католичанство, ова хаљина користила се у свакодневном одевању.

Тузи, околина Подгорице, централна Црна Гoра
20. век

Мушка душанка

Инв. бр. 11764
Богато украшен горњи одевни предмет мушке свечане ношње. Назив „душанка“ овај одевни предмет понео је у знак сећања на одећу и украшавање на двору цара Душана (последњи српски краљ из династије Немањића, на престолу од 1331. до 1346. године).

Црна Гора
крај 19. и почетак 20. века

Женски корет

Инв. бр. 25262
Горњи женски одевни предмет ‒ прслук. Израђен је од светлозелене чохе, без рукава, отворен спреда целом дужином. Део је свечане ношње. Изложени предмет купљен је 1907. године у Подгорици за Васа Делевића (1889‒1966), за један од женских чланова његовог домаћинства.

Црна Гора
крај 19. и почетак 20. века

Женска кошуља

Инв. бр. 44059
Део свечане црногорске женске ношње. Израђена је од танког белог свиленог платна са дебљим уздужним пругама. У Црној Гори су жене из породице Мрчарица биле познате по изради свиленог платна за ове свечане кошуље.

Црна Гора
крај 19. века

Женска долактица

Инв. бр. 44060
Кратки горњи одевни предмет женске девојачке свечане ношње, израђен је од црвеног сомота. Изложену долактицу израдио је терзија Мишолић из Подгорице.

Црна Гора
1928. година

Чакшире - гаће

Инв. бр. 17416
Чакшире су врста панталона од фине тамномодре чоје, дугачке до испод колена. Ногавице су све до тура и по дну украшене са четири реда свиленог гајтана тамновишњеве боје. Изложене чакшире део су свечане градске ношње.

Рисан, Бока которска, Црногорско приморје
половина 19. века

Јелек са токама

Инв. бр. 17421
Врста прслука од црвене чоје ‒ свите. Носио се преко кошуље, део је свечане ношње.

Рисан, Бока которска, Црногорско приморје
половина 19. века

Јелек - јељак

Инв. бр. 12234
Врста прслука од белог сукна, без рукава, отворен целом дужином са узаним предњим полама. Носиле су га младе Албанка католичке вере на дан венчања. Јелек и хаљина прелазили су у наследство. Обичај је био да их мајка дарује за венчање. Уколико млада није имала ове хаљетке, позајмљивала их је за тај дан. Носили су се углавном до почетка Другог светског рата и били су распрострањени у селима између Бара и Улциња.

Ливар, Бар, југ Црногорског приморја
20. век

Појас - ћемер

Инв. бр. 8609
Појас је направљен од сребра. Састоји се од пет плоча. Предња страна ћемера је украшена врло финим филиграном.

Никшић, Црна Гора
20. век, прва половина
Иди на врх