Народне ношње из Словеније

Број предмета
55
После Другог светског рата у Етнографском музеју одржане су две велике изложбе: „Народна уметност Југославије“ и „Народне ношње Југославије“.
Том приликом изведена је детаљна реконструкција изложених народних ношњи словеначког становништва 19. века из места Ратече и Мосте у Горењској и Зиљске Долине у Корушкој области. То је основа данашње мале музејске збирке, али и неизоставна грађа за проучавање културе одевања сеоског становништва Словеније.

Уз то, прикупљени су и појединачни предмети из Беле Крајине, подручја уз данашњу словеначко-хрватску границу, који су припадали потомцима ускока – Срба досељених из динарских крајева током 16. века.

Збирку чини 55 предмета.

За збирку је задужена Вјера Медић, музејски саветник, коју можете контактирати путем мејлa: vjera.medic@etnografskimuzej.rs
Назад на листу

Хаљина

Инв. бр. 42029
Од црног сомота и памучног атласа (луксузно меко платно) златноцрвене боје, без рукава, састављена од горњег дела („модера“) и доњег дела („крила“). Украшена при дну са две траке црног памучног кепера (материјал од памука). Ношена је с прегачом (врста кецеље). Чинила је део свечане ношње.

Мосте, Камник, Горењска, северозападна Словенија
друга половина 19. века

Хаљина

Инв. бр. 42041
Дугачка и широко отворена хаљина без рукава. Део је свечане ношње, ношена преко кратке кошуље и две подсукње, опасивана кецељом и појасном траком.

Зиљска долина, Корушка, северна Словенија
друга половина 19. века

Кецеља - подпасник

Инв. бр. 42042
Кецеља од тањег материјала са штампаним узорком, густо набрана у појасном делу, украшена порубима при дну. Опасивала се у свечаним приликама преко хаљине, с предње стране.

Зиљска долина, Корушка, северна Словенија
друга половина 19. века

Марама

Инв. бр. 42064
Од свиленог белог броката (врста свиле) с љубичастим цветним узорком, обрубљена ресама. Огртала се у свечаним приликама, дијагонално, преко рамена.

Словенија
20. век, друга половина

Појас

Инв. бр. 42060
Дугачка свилена позамантеријска трака са зеленим рубом, опасивана око појаса или везана у машну. Део је свечане ношње.

Јесенице, Горењска, северна Словенија
1880. година

Појас - пас склепанац

Инв. бр. 33260
Занатске израде, састављен од металних рељефних плочица, са траговима позлате. Опасивао се у свечаним приликама преко кецеље и додатно украшавао тракама и вештачким цвећем.

Горјане, Шмарје при Јелшах, Штајерска, северна Словенија
крај 19. и почетак 20. века

Зубун - зубунац

Инв. бр. 42038
Отворени, горњи прслук од сукна. Украшен је дуж рубова и шавова апликацијама златног и сребрног ширита, гајтана и чоје везене разнобојном свилом. Ношен са вуненом прегачом у свечаним приликама.

Бела Крајина, југоисточна Словенија
средина 19. века

Кошуља

Инв. бр. 29367
Сашивена од белог памучног платна. Састоји се из предњег и задњег дела, дугих рукава, при дну незнатно сужених и латица. Саставни је део свечане женске ношње.

Бела Крајина, југоисточна Словенија
20. век, друга половина

Капа - авба

Инв. бр. 33096
Од куповне памучне тканине жуте и розе боје, беле свиле, црног плиша, позамантеријских трака, шљокица, перлица и металне нити. Део је женске свечане ношње.

Мосте, Љубљана, Словенија
20 век, прва половина

Капа

Инв. бр. 42021
Мала капица је састављена од кружног дела који покрива потиљак и равног је чеоног дела преко темена. Везивала се под брадом белим памучним гајтаном. Чинила је део свечане ношње.

непознато место, Словенија
19. век, друга половина
Иди на врх