Народне ношње из Словеније

Број предмета
55
Збирка невеликог обима, формирана седамдесетих година 20. века према оквирима некадашње југославенске републике.
У збирци су прикупљени појединачни примерци и комплети народне ношње, у највећој мери алпског типа народне ношње, заступљени у одевању словеначког становништва. Стручно истраживање ове музејске грађе повећано је у периоду представљања музејских фондова на међународним изложбама Етнографског музеја, као што су: „Народна уметност Југославије” и „Народне ношње Југославије”.

Културно историјска вредност у збирци припада комплету женске ношње из Беле Крајине, подручја уз данашњу словеначко-хрватску границу. Ношња динарског типа део је традиционалног идентитета и културе српског становништва, очуваног до савременог доба међу потомцима досељеника из динарских крајева.

Збирку чини 55 предмета.

За збирку је задужена Вјера Медић, музејски саветник, коју можете контактирати путем мејлa: vjera.medic@etnografskimuzej.rs
Назад на листу

Хаљина

Инв. бр. 42029
Од црног сомота и памучног атласа златноцрвене боје, без рукава, састављена од „модера“ и „крила“. Ношена је с прегачом у свечаним приликама.

За Етнографски музеј набављена 1924. године.
Мосте, Камник, Горењска, Словенија
друга половина 19. века

Хаљина

Инв. бр. 42041
Дугачка и широко отворена хаљина без рукава. Део је свечане ношње, ношена преко кратке кошуље и две подсукње, опасивана кецељом и појасном траком.

Зиљска долина, Корушка, северна Словенија
друга половина 19. века

Кецеља - подпасник

Инв. бр. 42042
Кецеља од тањег материјала са штампаним узорком, густо набрана у појасном делу, украшена порубима при дну. Опасивала се у свечаним приликама преко хаљине, с предње стране.

Зиљска долина, Корушка, северна Словенија
друга половина 19. века

Појас

Инв. бр. 42060
Дугачка свилена позамантеријска трака, опасивана преко хаљине и везана у машну на „пас склепанац“. Део је свечане ношње.

Јесенице, Горењска, Словенија
1880. година

Појас - пас склепанац

Инв. бр. 33260
Занатске израде, састављен од металних рељефних плочица и розета, са траговима позлате. Опасивао се у свечаним приликама преко кецеље и додатно украшавао тракама и вештачким цвећем.

Горјане, Шмарје при Јелшах, Штајерска, Словенија
крај 19. и почетак 20. века

Зубун - зубунац

Инв. бр. 42038
Дугачки отворени прслук од сукна, динарског типа. По рубовима и шавовима украшен је апликацијама златног и сребрног ширита, гајтана и црвене чоје везене разнобојном свилом. Ношен са вуненом прегачом у свечаним приликама.

Бела Крајина, југоисточна Словенија
средина 19. века
Иди на врх