Народне ношње Србије – Косово и Метохија

Број предмета
2000
До првих деценија 20. века, народне ношње Срба на Косову и Метохији биле су израђиване од готово исте врсте материјала домаће израде.
Било је то конопљано, ланено и памучно платно, вунено сукно беле и смеђе боје, украшено утканим пругама и ситно сложеним геометријским орнаментима. За израду одређених делова одеће и обуће користила се прерађена и непрерађена кожа.

Употреба црвене боје вуне и конца, тамних и светлих нијанси, вунених гајтана, али и велике количине другог украсног материјала, као и стилизована богата геометријска орнаментика коришћена у украшавању одевних предмета, чине да се по лепоти и изражајности, ношње Срба на Косову и Метохији убрајају у најлепши део корпуса српских ношњи на целом балканском простору.

Од двадесетих година 20. века у мушкој народној ношњи Срба на Косову и Метохији уочавају се и елементи српске војничке униформе ‒ ношење шајкаче и панталона на бриџ (војне јахаће панталоне, шире се од колена до струка) уместо чакшира старобалканског типа.

Збирка броји око 2 000 предмета.

За збирку је задужена Јелена Туцаковић, кустос: jelena.tucakovic@etnografskimuzej.rs
Назад на листу

Женска кошуља

Инв. бр. 29046
Кошуља је од конопљиног платна, ткана у две нити. Вез је од предене вуне. Бочно проширена, копча је са петљом и пуцетом (дугметом). Део свечане ношње Српкиња.

Околина Пећи, запад Косова и Метохије
1890–1900. године

Женска кошуља

Инв. бр. 29038
Кошуља од памучног платна тканог у две нити. Вез је позлаћен жицом, концем од памука и пређом од вуне разних боја, украшен белом чипком са шљокицама.

Матичане код Приштине, централно Косово и Метохија
крај 19. и почетак 20. века

Женски зубун

Инв. бр. 36286
Свечана женска хаљина без рукава. По начину израде, зубун је део женске домаће радиности, али и умећа сеоских и градских мајстора. Коришћен је током целе године. У ликовно-естетском смислу, то је један од најрепрезентативнијих одевних предмета у српској народној ношњи.

Косово и Метохија
крај 19. и почетак 20. века

Задња прегача, реп ж.

Инв. бр. 31871
Смиреност белих женских кошуља из Косовског Поморавља које су махом рађене од кудељног, а ређе од памучног платна са дискретном геометријском шаром изведеном у бојама земље, дубоко ремети и потреса задња прегача, реп. Израђена је од фино упредене црне вуне постављене у густим редовима, реске, који су причвршћени на тешком кудељном појасу делом отканом и у тако типичним црвеним и вишњевим бојама вуне.
Косовско Поморавље, југ Косова и Метохије
20. век, прва половина

Марама

Инв. бр. 49203
Марама je израђена од памучног платна, тканог у две нити. Везени су стилизовни мотиви од памука „рудице“ и златне металне нити, ресе су такође од памука. На марами су присутне и перлице. Марама је део ношње Српкиња.

Грачаница, Косово и Метохија
крај 19. века

Сукња - бошча

Инв. бр. 19145
Кратка, широка сукња која се набира. Ткана је од памука и вуне црвене боје. Расечена је. Састављена је из две узане попречне поле. На крајевима су уздужне шаре у облику појасева.

Косово
19. век

Појас - кованик

Инв. бр. 25862
Појас од коже на коме је причвршћено седамнаест правоугаоних плочица од легуре месинга. Плочице су укршене крстастим шарама. На првих седам плочица, као и на копчи точкастог облика, налази се црвено стаклено камење.

Призрен, Метохија, Србија
19. век

Јелек

Инв. бр. 26330
Јелек, врста прслука, израђен од мрког вуненог материјала. Од сличног материјала израђиване су традиционалне капе – шајкаче. Носио се на венчањима и у другим свечаним приликама.

Коретиште, Гњилане, Косово, Србија
20. век, прва половина

Превез

Инв. бр. 49247
Оглавље – превез, неизбежан је симбол удате жене у Средачкој жупи (околина Призрена). Прво јутро по свадби младу су чешљале девојчице из комшилука и стављале јој превез ‒ знак да је жена удата. Део ношње Српкиња.

Метохија, околина Призрена, Србија
крај 19. и почетак 20. века

Долактеник ж.

Инв. бр. 43429
У комбинацији са кошуљом и прегачама, изузетно важним одевним елементима у српској ношњи у Косовском Поморављу, издваја се и долактеник, отворен горњи сукнени предмет са кратким рукавима, најчешће четвртастог и благо заобљеног, предњег изреза. Украшен је богатим апликацијама од чохе црвене и жуте боје са кружним мотивима изведеним од црне вуне.
Пећ, Метохија, Србија
20. век

Инв. бр.
Иди на врх