Народне ношње Србије – Војводина

Период
XIX и XX век
Број предмета
850
По завршетку Другог светског рата 1946. године, у Етнографском музеју је одржана изложба „Војводина у 19. веку“.
Приказан је свакодневни живот у плодној равници Панонске низије који је обележен бурним историјским наслеђем територија изложеног сталним миграцијама и новим утицајима. Заједнички живот Срба, Мађара, Словака, Румуна, Русина, Буњеваца, Шокаца и других на овом простору обликовао је културу панонског типа и истовремено задржао специфичне особине одевања матичних крајева.

Народна ношња панонског типа обликована је вишеструким набирањем белих платнених делова. Употреба куповних делова занатске и индустријске израде неретко је била у функцији социјалне и националне идентификације.

Збирка садржи 850 предмета.

За збирку је задужена Вјера Медић, музејски саветник, коју можете контактирати путем мејлa: vjera.medic@etnografskimuzej.rs
Назад на листу

Младина капа

Инв. бр. 33604
Капа од свиленог броката са цветним узорком, украшена златовезом, бисерима, перлицама, шљокицама и вештачким цвећем. На потиљку обликоване две дугачке и две кратке траке са декоративном композицијом од цветних мотива, орнамената и ћириличког иницијала Ч и М и годином 1895. Овакве капе су носиле младе на венчању и непосредно након тога у свечаним приликама као специфични елемент српске ношње у Банату, крајем 19. века.

Меленци, Зрењанин, Банат
1895. година

Прегача

Инв. бр. 34889
Дугачка предња прегача од разнобојне вуне и памука са утканим геометријским орнаментима. Опасивала се преко „скута“.
Приликом набавке, 1931. године, заведена као „изобичајени тип“ прегаче

Добринци, Срем, Војводина
крај 19. и почетак 20. века

Сукња

Инв. бр. 34846
Широка сукња од вуне, са украсном траком при дну. Облачила се преко доње сукње од белог платна.

Стари Бановци, Стара Пазова, Срем,
почетак 20. Века

Гуњ

Инв. бр. 36256
Дугачки гуњ од сукна са рукавима и овратником, обрубљен чојом и гајтаном. Носили су га имућнији Срби у свечаним приликама до педесетих година 20. века.

Бела Црква, Банат, Војводина
1935. година

Јелек - прусљак

Инв. бр. 42656
Кратки струкирани прслук са набраним порубом, сашивен од сатена и украшен чипкастим позамантеријским тракама. Део свечане словачке ношње. Носила Катарина Ковач Варга, рођена 1892. године, као млада удата жена у селу Бачки Петровац.

Бачки Петровац, Бачка, Војводина
почетак 20. века

Кецеља - кетењ

Инв. бр. 4031
Дечја кецеља од црвеног свиленог сатена, украшена срменим гајтаном и металним шљокицама. Носила Марија Мајорош, девојчица од 10 година, као део свечане дечје мађарске ношње у Темерину, до почетка Другог светског рата.

Темерин, Бачка, Војводина
почетак 20. века

Прслук

Инв. бр. 30710
Занатски израђен мушки прслук од свиленог материјала, постављен, са укројеним деловима и каишићем за регулацију ширине. Закопчава се дугмићима и двоструким низом рупица. Део је свечане мушке буњевачке ношње.

Суботица, Бачка, Војводина
почетак 20. века

Грудњак - пјептор

Инв. бр. 7413
Кратки затворени кожух од јагњеће коже. Израдио га је мајстор ћурчија и украсио апликацијама и везом од разнобојне вуне и кожних трачица. Део је румунске народне ношње. Носио га је Петар Секешин из Уздина у свечаним приликама са кошуљом, белим сукненим чакширама и зеленим чарапама.

Уздин, Банат, Војводина
почетак 20. века

Наруквице

Инв. бр. 30970
Наруквице оплетене од памучног конца са украсним перлицама. Навлачиле су се на руке до прстију испод кошуље широких рукава. Део свечане момачке ношње, припадале Мирку Чемерлићу из села Вишњићево код Шида.

Вишњићево, Шид, Срем, Војводина
почетак 20. века

Кломпе

Инв. бр. 44415
Обућа од врбовог дрвета, из једног комада. Обуване су свакодневно по влажном и хладном времену, преко друге основне обуће. Припадале су Бранку Волићу из Стапара, носио их је око 1960‒1970. године заједно са кожним чакширама, прслуком и шубаром.

Кориштене и у дечијој игри „туцање“, током које су се дечаци такмичили у јачини кломпи.

Стапар, Сомбор, Бачка, Војводина
20. век
Иди на врх