Оружје и опрема ратника

Најстарији предмети
XV век
Број предмета
512
Оружје је старо колико и људски род. Од памтивека се користи за лов и ратовање, за обезбеђивање хране, одбрану земље и имовине, или освајање територија.
Збирку „Опрема ратника“, сачињавају оружје, пратећа опрема уз оружје и заштитна опрема.

За већину предмета нема података о времену настанка. Најстарији сачувани предмет је секира – келт из бронзаног доба. У најстарије спадају и хелебарда (копље са секиром на врху) и мач из 15. века, корице за сечиво из 17. века, кубура, јатаган и мач из 18. века и пар кубурлија (кратка пушка) са почетка 19. века.

Збирка садржи 512 предмета.

За збирку је задужен Иван Максимовић, кустос, кога можете контактирати путем мејлa: ivan.maksimovic@etnografskimuzej.rs
Назад на листу

Секира - келт

Инв. бр. 19752
Секира је искована из једног комада бронзе. Служила је као оружје у борби прса у прса. Нађена у Београду, припада предметима из бронзаног доба.

бронзано доба
Београд, Србија

Хелебарда

Инв. бр. 14154
Хелебарда (копље са секиром на врху) направљена је у 15. веку према узорима са истока. Ово пешадијско оружје користило се за бодење, сечење и обарање коњаника.

Пељешац, Далмација, Хрватска
15. век

Буздован

Инв. бр. 51212
Буздован (топуз, ручно ударно или бацачко оружје) направљен је од гвожђа и дрвета. У средњем веку употребљавао се као нападачко или одбрамбено оружје које су користили припадници коњице. Појавом ватреног оружја његова улога опада.

непознато место
непознато време

Праћка

Инв. бр. 18287
Користила се као оружје за бацање камена на даљину. Камен се стави у овални део и држећи канапе, завитла се око главе. Потом се један канап испусти, а камен ношен центрифугалном силом лети у жељеном правцу.

Ужице, златиборски округ, западна Србија
19. век

Јатаган

Инв. бр. 14178
Јатаган је врста сабље или мача. Направљен је од челика, кости, сребра и дрвета. Састоји се од јатагана и корица. Користио се за борбу прса у прса.

Призрен, Косово и Метохија, Србија
20. век

Кубура

Инв. бр. 19041
Кубура је ватрено оружје, направљено од челика и срме. Састоји се од дршке са усадником, цеви, табана и ороза. Рад је домаћих мајстора, са краја 18. века. Оваквим оружјем су се гађали циљеви на блиским растојањима.

Пећ, Косово и Метохија, Србија
крај 18. и почетак 19. века

Пушка кремењача

Инв. бр. 16265
Направљена је од дрвета, челика, метала и сребра. Састоји се од кундака са усадником, цеви, табана и окидача. Занатски рад домаћих мајстора по оријенталним узорима. Користила се за гађање удаљених циљева све до половине 19. века.

непознато место
19. век

Арбија

Инв. бр. 12617
Користила се до половине 19. века. Поједини метални типови имају машице које се ушрафљују у навлаку (шип), а употребљавају се за хватање жара приликом паљења луле. Дрвене арбије су најчешће прављене од тисовог дрвета, јер је оно најтврђе, а и због веровања у његову магијску, тј. заштитну моћ. Арбија се носила заденута за силав уз остало оружје.

Солин, Далмација, Хрватска
19. век, прва половина

Фишеклија

Инв. бр. 19046
Футрола, мала торба – фишеклија, употребљавала се за држање и ношење оловних набоја за пушку. Направљена је од коже, украшена златовезом. Изложени примерак је домаћи рад по оријенталним узорима.

непознато место
19. век

Рог за барут

Инв. бр. 51537
Рог се користио као посуда за чување барута. Направљен је од брушеног рачвастог комада јеленског рога, а урезивањем је украшен геометријским и биљним мотивима. Европско феудално племство их је користило као део ловачког прибора за пушке кремењаче.

непозато место
непозната година
Иди на врх