Посуђе

Период
XVIII, XIX и XX век
Број предмета
3000
Збирка посуђа представља једну од најзначајнијих збирки из фонда музеја.
У њој се чувају музејски предмети значајни за проучавање српске традиционалне културе, градске културе, као и култура других етничких заједница са којима је српски народ живео на просторима Балканског полуострва.

Поред музејских предмета са Балкана, у збирци се чувају и предмети који су израђени у Русији, на просторима западне, северне и средње Европе, Турској и другим земљама, који припадају светском културном наслеђу.

У збирци посуђа чувају се разноврсни предмети: чутуре, заструзи, чанци, сланици, ибрици, ђугуми, бакрачи, бокали, кашике, виљушке, ножеви, кутлаче, џезве, филџани за кафу, зарфови, кутије за шећер, путири, шерпе, чиније, бакрачи, тањири, сахани, ћасе, послужавници, тепсије, синије, демирлије, чаше, кутлаче, варјаче, модле, авани, кутије, левци, цедиљке, шоље и други.

Предмети су углавном израђени од метала (сребра, алпаке, месинга, разних легура), дрвета, коже, порцелана истакла. Украшени су различитим техникама као што су гравирање, урезивање, резање, цизелирање, бојење, филиграном, позлатом и многим другим.

Збирка садржи преко 3 000 предмета.

За збирку је задужена Ирена Гвозденовић виши кустос, коју можете контактирати путем мејлa: irena.gvozdenovic@etnografskimuzej.rs
Назад на листу

Аван са тучком

Инв. бр. 46773
Аван је служио за ситњење зрнасте хране, паприке или соли. Касније је имао декоративну функцију. Изложени примерак је од ливеног гвожђа.

Београд, Србија
почетак 20. века

Чаша

Инв. бр. 36958
Метална чашица на стопу, поцинкована. На једној страни је угравиран грб Краљевине Србије (двоглави орао са круном, крстом и четири слова „С“) и текстом:„Добро поље, Ветерник и Катунац“. На другој страни је угравиран текст:„За успомену из Европског рата г. Жарку Чајкановићу“.

Место непознато, Србија
20. век, прва половина

Украсни суд - ваза

Инв. бр. 37899
Израђена је од сребра са воденом позлатом. Са кружне стопе уздиже се купаста нога која се шири у мањи дубоки тањир профилисаног обода. Служио за украшавање у богатим грађанским кућама.

Ниш, јужна Србија
19. век

Котао - бакрач

Инв. бр. 37985
Котао за кување и загревање воде. Израђен је од бакра калаисаног изнутра, кружне основе са доњом овалном страном.

Београд, Србија
19. век

Чутура

Инв. бр. 45104
Посуда за ракију и вино. Изложена чутура је оддрвета, с металним и текстилним деловима. На једном трбуху чутуре у рељефу је изведена стилизована грана шљиве и натпис латиницом „За нашега госта“, а на другом трбуху је истом техником изведена лоза и натпис латиницом „Овде вина доста“. Чутура се ослања на четири месингане ножице.

Маслари, Ивањица, Србија
20. век, друга половина

Ђугум

Инв. бр. 45576
Посуда за воду од бакра. Са једне стране налази се извијена дршка, од дна до грла. На горњем делу у два појаса су коси урези.

Београд, Србија
крај 19. и почетак 20. века

Калуп за колаче

Инв. бр. 46503
Предмет је служио за прављење колача. Израђен је од кованог гвожђа.

Алексинац, јужна Србија
20. век

Сахан са поклопцем

Инв. бр. 46585
Посуда за чување хране. Направљен је од бакра, калајисан.

Београд, Србија
20. век

Чајник

Инв. бр. 51409
Израђен је од белог порцулана у облику бокала са извијеном ручицом и левком и са поклопцем.Био је изложен у трпезарији на комоди са мраморном плочом породице Радановић у Осијеку.

Осијек, Славонија, Хрватска
18. век

Тепсија

Инв. бр. 45575
Посуда за печење хлеба. Од бакра је. Са кружне основе, издиже се плитак суд. На доњој страни је калаисан слој.

Београд, Србија
20. век
Иди на врх