Сточарство

Број предмета
530
На српским просторима сточарство се развијало вековима уназад. Део је наслеђа античких заједница и старобалканског становништва. Обављало се у великим задружним домаћинствима и удруживањем сељака.
Вековна сврха сезонског сточарења била је израда млечних производа, па тако збирку одликују посуде за мужу, пренос, одлагање и складиштење млека, киселог млека, јогурта, сира, маслаца и павлаке, као и алатке и справе за прераду млека ‒ цедиљке, ступе и бућке, грударе, тезге за сир, калупи за качкаваљ.

Традиционално сточарство је подразумевало овчарство, козарство, говедарство и свињарство, а народ се увек трудио да добро искористи природно окружење. Са друге стране, животиње су се морале добро чувати, па ова збирка подједнако приказује букагије, путила, заштитне корпе и боде за телад, као и чешљеве за краве, маказе за стрижу оваца, овчарска и говедарска звона и слично. Посебан простор у збирци заузима коњарство као и однос према сточарским псима чуварима, о чему говоре специјалне огрлице за одбрану од напада вукова и медведа.

Збирка се састоји од око 530 предмета.

За збирку је задужен др Марко Стојановић, музејски саветник, кога можете контактирати путем мејлa: marko.stojanovic@etnografskimuzej.rs
Назад на листу

Посуда за пресовање сира - грудара са плочом

Инв. бр. 8057
Цедило за сир. Свеж бели сир, увијен у газу, цедио се и пресовао у дрвеним грударама.

Ушће код Рашке, јужна Србија
20. век

Бућка за масло

Инв. бр. 31990
Бућке за масло употребљаване су у пределима где је прво издвајан маслац, а потом прављен полумасни бели сир. Млеко су обично ручно мућкале жене, а алат за то ‒ ступе, бућке и млаћенице су у пределима катунског сточарења израђиване од дрвета смрече које не реагује на млечне киселине па не мења укус маслаца.

Косово, Србија
20. век, прва половина

Калуп за качкаваљ

Инв. бр. 45320
Калупи за качкаваљ (врста тврдог сира) употребљавани су кроз генерације на старопланинским бачијама. Прављени су обично од дрвета.

Ргошта у околини Књажевца, Тимочка Крајина, источна Србија
20. век, друга половина

Грудара са поклопцем

Инв. бр. 4074
Грудара ‒ округљача је справа за цеђење сира. Направљена је од јаворовог дрвета, а поклопац је од брестовине. Сир се ставља у грудару, поклапа се поклопцем на који се стави неки тежи предмет и остави 1‒2 сата да се оцеди вода.

Перућац, Бајна Башта, западна Србија
20. век, друга половина

Цедило

Инв. бр. 12198
Изаткано је од беле вуне, служило је за држање хлеба и цеђење сира.

Жагубица, Хомоље, источна Србија
20. век, прва половина

Карлица

Инв. бр. 27483
Справа у којој се разлива млеко и сакупља кајмак. Направљена је од боровог дрвета, елипсастог облика.

Акмаџићи, Нова Варош, југозападна Србија
20. век, прва половина

Клепетуша

Инв. бр. 49754
Врста звона које је помагало при чувању стоке, пре свега оваца. Направљена је од метала, златне боје. Са унутрашње стране налази се клатно, у облику маља, које је дуже од звона. Његовим ударањем о ивице звона ствара се звук.

Пирот, јужна Србија
20. век

Чешагија

Инв. бр. 38105
Справа за тимарење стоке, пре свега говеда. Састоји се из два дела ‒ металног чешља и дрвене дршке. Чешаљ се састоји из четири сегмента са зупцима, а дршку држе две дебље жице.

Књажевац, источна Србија
20. век, прва половина

Сирижњача - сирњача

Инв. бр. 27209
Справа за цеђење сира. Направљена од буковог дрвета. Овалног је облика са левкастим испустом на једном крају. Постављена је на три углављене ножице.

Крушар, Ћуприја, централна Србија
20. век, прва половина

Овчарске маказе

Инв. бр. 51437
Израђене од гвожђа, црвене боје. Састављене су из два дела, спојене металним клином. Служиле су за шишање оваца.

Прњавор, Мачва, западна Србија
20. век
Иди на врх