Текстилно покућство

Период
XIX и XX век
Број предмета
4700
Збирку чини текстил сеоског, а у мањој мери и градског становништва, настао у 19. и 20. веку.
Декорисан је углавном у домаћој радиности.Већину предмета су израдиле жене које су се од раног детињства постепено училе текстилним вештинама, као што су предење, ткање, плетење и вез.

Предмети у збирци подељени су на основу материјала од којих су израђени, на основу употребне вредности у домаћинству, као и по области из које потичу.

По обиму и креативном изразу, издвајају се колекције пешкира, вунених прекривки, јастучница, постељине, као и столњака и завеса.

Вредна колекција прекривки садржи вунени текстил којим су прекривани кревети, зидови, подови и столови. Међу њима се издваја колекција пиротских ћилима,најзначајнија у Србији.

Збирка се састоји од 4 700 предмета.

За збирку је задужена Марина Цветковић, музејски саветник, коју можете контактирати путем мејлa: marina.cvetkovic@etnografskimuzej.rs
Назад на листу

Ћилим - софре

Инв. бр. 18311
Ћилим је целом површином украшен степенасто постављеним концентричним ромбовима различитих боја. Овај ћилим је без порубне шаре.

Пирот, јужна Србија
1792. година

Ћилим - батал

Инв. бр. 182
Од домаће вуне, из једног дела, израђен на вертикалном разбоју. Ћилим је израђен у другој половини 19. века.Изложени примерак је луксузан, већих димензија, користио се у грађанској гостинској соби.

Пирот, јужна Србија
19. век, друга половина

Ћилим

Инв. бр. 18962
Састављен је из два дела. Поље ћилима је подељено у три попречна појаса са по три уткана мотива ‒ иконице. Служио је за прекривање кревета или зида.

Дубока, Кучево, Звижд, источна Србија
19. век, друга половина

Пешкир

Инв. бр. 19410
Од памучног белог платна. Целом површином украшен је попречним појасевима са цветним орнаментима. Користио се за даривање.

Метохија, јужна Србија
19. век,друга половина

Ћилим

Инв. бр. 20767
Ћилим је састављен из две поле. У средишњем делу ћилима доминира крупан мотив крста. Украшен је и другим разноврсним, ситнијим, пратећим геометријским орнаментима.

Страгари, Шумадија, централна Србија
средина 19. века

Пешкир

Инв. бр. 37230
Од домаћег памучног платна тканог у две нити. Користио се као украс.Израђен је четрдесетих година 20. века у Врању.

Врање, јужна Србија
20. век, прва половина

Завеса

Инв. бр. 41609
Прекривка за прозоре, уска и дугачка, из једне поле. По средини су уткани орнаменти у виду пет белих и једне црне птице. Била је део комплета завеса за застирање прозора.

Белошевац, Шумадија, централна Србија
20. век, прва половина

Чаршав

Инв. бр. 41842
Састављен је из две поле. Уткивањем природно бојене окер и модре кудеље добијен је каро дезен. Служио је за прекривање кревета.

Лалинац, Сврљиг, јужна Србија
средина 20. века

Ћилим

Инв. бр. 17478
Од вуне, састављен из две поле. Дужином ћилима у контрасним бојама изведене су вијугаве пруге. Служио је за прекривање кревета или као украс на зиду.

Добринци, Рума, Срем
средина 19. века

Ћилим - батал

Инв. бр. 21607
Ћилим је био у поседу Милутина Ђорђевића Жабарца, саветника кнеза Милоша, затим Драгутина Жабарца, ађутанта кнеза Михаила. Наследила га је Драгутинова унука Милица Ивковић, рођена 1880. године, од које је ћилим откупљен.

Пирот, јужна Србија
почетак 19. века
Иди на врх