Занати

Период
XIX и XX век
Број предмета
2300
Збирка се састоји од предмета који сведоче о занатским знањима и вештинама сеоског и градског становништва у периоду 19. и 20. века са подручја некадашње Југославије.
У Збирци заната налазе се алати које су користиле занатлије, али и самоуки мајстори за потребе сопственог домаћинства, занатски производи, предмети у процесу израде, као и писана документа, као што су мајсторска (калфена, еснафска) писма (потврде – сертификати o положеном стручном испиту и успешном овладавању занатом).
Највећи део збирке заната чине широко распрострањени алати за обраду различитих материјала (дрвета, глине, коже, крзна, вуне, метала, камена) као што су секире, тесле, ножеви, брадве, сврдла, турпије, шестари, чекићи, маказе итд. Такође, заступљена су и грнчарска или ужарска кола, шиваће машине, различите врсте калупа, модли, шаралице, авани и друго. Њихова набавка путем теренских истраживања, откупа или поклона започела је већ по формирању збирки Етнографског музеја, почетком 20. века. Набавка комплетних радионица ограничена је на неколико примера, међу којима су нанулџијска радионица (израда нанула - дрвене обуће), опанчарска (израда опанака), коларско-бачварска радионица, пинтерска радионица (израда и поправка буради) и друге.
Збирка садржи 2 300 предмета.
За збирку је задужена Данијела Филиповић, виши кустос, коју можете контактирати путем мејлa: danijela.filipovic@etnografskimuzej.rs
Назад на листу

Фирма поткивачка

Инв. бр. 10020
На правоугаоној плочи црне боје, од чамовине исписан је зеленом масном бојом назив фирме: „Поткивачка радња Милоша М. Радосављевића“. Испод назива су насликани во и коњ, а између њих алат ‒ клешта, коњска и говеђа потковица и чекић. Плочу је израдио сам ковач Милош Радосављевић.

Доња Бела Река, Бор, источна Србија
1965. година

Калуп опанчарски

Инв. бр. 21978
Калуп за опанак направљен од липовог дрвета, служио је за израду опанака са шиљастим врхом и заобљеном петом. Задњи део калупа је исечен у облику дршке, горња страна је украшена плитко урезаним шарама у цик-цак линијама, а на средишњем делу урезан је крст. Калуп су правили сами сељаци.

Косово и Метохија
почетак 20. века

Напрстак

Инв. бр. 23807
Напрстак, ручне израде од гвожђа, коришћен је као заштита за прст приликом шивења. У облику је печурке са отвором на врху. Са стране је украшен ситним избоцкавањем.

Средачка Жупа, Драјчићи код Призрена, Косово и Метохија
20. век

Терзијске маказе

Инв. бр. 24156
Терзије су мајстори који су израђивали народну ношњу. Изложене маказе израђене су од гвожђа, коване, масивне, без украса и натписа.

Ариље, Рашка
20. век

Калфенско писмо

Инв. бр. 42698
Калфенско писмо је сведочанство о положеном мајсторском занату. Мајсторско писмо је урађено на штампаном обрасцу у чијем средишњем делу је исписан назив стеченог заната, уоквирен цртежима, обућарског, дрводељског, казанџијског, седларског, берберског, абаџијског, сајџијског, пекарског, опанчарског, ковачког и других заната. Припадало је Трифуну Мирковићу абаџији (мајстор за израду грубог народног одела), који је занатстекаоу Раљи (околина Београда) 1932. године.

Сопот, Космај, Шумадија
20. век, прва половина

Кујунџијски калуп

Инв. бр. 44664
Калуп од месинга и дрвета, за ливење цигарлука (врста муштикле). Калупом се служио београдски кујунџија Васа Алексић, који је престао да ради почетком 20. века.

Београд
19. век

Брадва

Инв. бр. 45608
Алат за тесање дрвета. Сечиво је направљено од гвожђа, издужено, завршава се шпицом на предњој страни. Држач је од дрвета. Лежиште за дршку је савијено тако да дршка стоји под оштрим углом у односу на осу сечива, те је брадва прилагођена лакшој употреби десном руком.

Београд
20. век, прва половина

Пегла - утија

Инв. бр. 45913
Коришћена је у абаџијском занату, за пеглање вунених тканина, ваљаних клашњи (врста тканине). Израђена је од гвожђа из једног комада, а састоји се од стопе и дршке.

Рожина код Мерошине, централна Србија
крај 19. и почетак 20. века

Шестар

Инв. бр. 47036
Шестар од гвожђа са два крака. Спојени су нитном на крају, оштри при врху. Полукружна шина спаја оба крака.

Бајина Башта, западна Србија
1958. година

Потковица

Инв. бр. 51032
Потковица од гвожђа, овалног облика, за десну половину папка. Служила је за поткивање волова са којима се ради у зимском периоду.

Коњска Река код Бајине Баште, западна Србија
20. век,друга половина
Иди на врх