Културе које нестају

Датум одржавања
од 4 до 20. октобра 2021. године
Подели
Фотографије људи из забачених крајева света, припадника култура које су из разних разлога биле на рубу изумирања

Аутори изложбе су:

Катја Бидовец, фотограф са завршеним мастер студијама фотографије на Универзитету комуникацијских наука у Љубљани

Арне Ходалич, фоторепортер, предавач и уредник фотографије у National Geographic Словенија

Првобитна идеја је била фотографисање људи у преносивом студију, који омогућава квалитетно осветљење објеката снимања.

Снимци су рађени у тешко приступачним областима и у заиста тешким условима. Према антрополозима, поједини од ових народа сигурно ће нестати за неколико година или деценија, па су аутори уверени да ће овај фотографски материјал током година стећи историјску и антрополошку вредност. Али то је само један аспект њиховог рада, јер импресивне фотографије саме позивају на презентацију у облику изложбе. Оваквим изложбама аутори такође желе ширити идеју о уважавању разлика којима те културе зраче. У исто време, они теже једном толерантнијем приступу према свим осталим народима и етничким групама о којима западни свет не зна довољно.

До сада су аутори обишли четири удаљена подручја: обале реке Омо код језера Туркана у Етиопији, где многи народи, укључујући и њихову културу, постепено нестају због изградње брана на реци и последичном недостатку воде у доњем току. Воде је такође све мање због страних мултинационалних организација које су преузеле земљу домородаца за засаде различитих монокултура са државном концесијом.

Аруначал Прадеш и Нагаланд, последњи углови дивљине у Североисточној Индији, где је све другачије. Тамо староседеоци нису изложени никаквим посебним притисцима извана, али њихова је култура и даље на ивици изумирања. Такозвани напредак је увелико пристигао у ове крајеве и вредности младих људи су сада потпуно другачије него што су некад биле. Намибија, где још увек има много припадника Химба, али њихов традиционални живот мора се тражити изван разрађених туристичких рута. На крајњем северу Намибије, на граници са Анголом, још увек постоје огромна подручја, далеко од цивилизације, где традиција и даље постоји. Истовремено, припадници народа Сане (према локалним Бушманима) такође живе у Намибији, али их је „прогрес” цивилизације више или мање претекао, а приказ њихове оригиналне културе служи само за забаву све бројнијих туриста. Ослобођена територија Западне Сахаре, мали део пустиње који није под мароканском контролом на основу такозваног споразума између велесила када је 1975. преузета Западна Сахара као последња афричка колонија. Мароко је ову територију затворио зидом дужине 2700 км и минирао га са готово 10 милиона противпешачких мина. Ова подела територије имала је разорни утицај на локално становништво, јер је спречила бедуине да живе на том подручју у слободном пролазу и пореметила традиционалне миграционе руте. Бедуинско знање нестаје и нова генерација више није у стању да опстане самостално у овим тешким климатским условима, а постаје искључиво зависна од међународне хуманитарне помоћи, која из године у годину опада.

Подели
Иди на врх