Презентација свирања на гајдама

Датум одржавања
петак, 19. новембaр 2021. од 13 часова
Подели
Центар за нематеријално културно наслеђе Србије организује презентацију свирања на гајдама

У презентацији савремене гајдашке праксе, учествоваће гајдаши – носиоци знања и вештине свирања на овом традиционалном народном инструменту, и стручњаци који се баве очувањем нематеријалног културног наслеђа.

Ово је први догађај који организује наша институција, а који је посвећен представљању актуелне гајдашке праксе у Србији као елемента нематеријалног културног наслеђа из домена извођачких уметности.

Презентација свирања на гајдама има за циљ да укаже на разноликост типова гајди које се данас свирају на територији Србије, али и да подстакне разговор између носилаца овог наслеђа – гајдаша и стручњака из области нематеријалног културног наслеђа о даљим корацима и могућностима за осмишљавање и реализацију активности и програма који би допринели раду на очувању вештине свирања на овом традиционалном инструменту.

Презентација свирања на гајдама део је активности Центра за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду усмерених на презентацију и промоцију елемената „живог наслеђа“ који су уписани у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије.

 

Подели
Иди на врх