Изложба „Традиција вашара у Србији” у Манаковој кући

Датум одржавања
22. децембар 2023. године
Тагови
Подели
У сусрет празницима и у циљу неговања заједништва и очувања вредних облика традиционалног живота, Етнографски музеј представља аутентичну изложбу „Традиција вашара у Србији“. Изложба ће бити отворена 22. децембра са почетком од 13 часова у изложбеном простору Манакове куће (Улица Гаврила Принципа 5).

На изложби ће бити представљен разноврстан архивски материјал настао од средине 20.  века до данас, а који открива специфичности народног живота и колективних манифестација. Изложба „Традиција вашара у Србији“ расветљава широј јавности непознат аспект вашара и његову симболичку функцију, која поред традиционалних облика живота данас укључује и савремене феномене потрошачке културе, хиперпродукцију, продор инустријске робе и савремене музике.

 

Кроз вредан аудио и визуелни материјал, посетиоци ће моћи да  упознају специфичности економског аспекта вашара, традиционалне облике робне размене, занатства и домаће радиности, али и да сазнају како су вашари од некадашњих манифестација у црквеним портама постали део забавног живота и места сусретања под вашарским шатрама са доминантном гастрономском понудом и популарном музиком.

 

Како су вашари одувек били места сусретања и упостављања нових веза, изложба „Традиција вашара у Србији“ настала је у циљу упознавања шире јавности са конекстом вашара, историјским и друштвеним развојем, као и вишеслојним значајем вашара у народној култури. На овај начин акцентује се дуга традиција њиховог постојања на простору читаве Србије.

 

Аутор изложбе је Етнолошка секција Музејског друшва Србије, а изложба је настала са идејом да се део оригиналне грађе обједини и прикаже најширој јавности, као и да се покаже вредна пракса заједничког рада у области презентације културног наслеђа музеја широм земље.

 

Дођи у Манак!

 

 

Тагови
Подели
Иди на врх