Дан државности у Етнографском музеју

Датум одржавања
14. фебруар 2024. године
Подели
У оквиру званичног обележавања Дана државности – Сретење 2024. Етнографски музеј Србије вас позива на отварање изложбе „Трагови Наслеђа”, ауторке Јелене Секуловић, као и низ догађаја који ће увеличати најважнији државни празник.

Сретење 2024. године

 

У преподневном термину, 14. фебруара са почетком у 10 часова, Етнографски музеј је у сарадњи са ОШ „Креативно перо” припремио интерактиван програм у оквиру којег ће малишани моћи да се испробају у бројним вештинама кроз игру и забаву и открију многе занимљивости о Србији. Кроз калиграфску радионицу „Пиши као Вук”, и тематску сликарску радионицу „Зашто волим Србију?”, деца ће учествовати у стварању изложбе, а њихови цртежи чиниће интегрални део поставке која ће бити доступна за јавност до 18. фебруара 2024. године.

У главном термину, од 18.30 часова, прослава Дана државности почеће химном „Боже правде“ у извођењу првака опере Драгољуба Бајића, након које ће наступити балетски студио „Адађо“, а изложбу „Трагови Наслеђа” приређену у част обележавања најважнијег датума у новијој историји Срба, свечано ће отворити министар унутрашње и спољне трговине, Томислав Момировић, уз поздравну реч Марка Крстића, директора Етнографског музеја.

Изложба „Трагови Наслеђа”, као својеврстан омаж Надежди Петровић, националној хероини, хуманисткињи, боркињи за женска права и родоначелници Модерне у српском сликарству, која је у тадашње српско друштво увела савремене европске токове остајући при томе верна народу, превазилази оквире представљања индивидуалног активизма, и посетиоцима шаље репрезентативну слику културне историје Срба.

Етнографски предмети које је Надежда прикупљала у најтежим временима за српски народ сачувани су у туробним ратним околностима, далеко од домовине, као оригинални сведоци културног карактера једног народа, да би 1927. пристигли у Етнографски музеј где се пажљиво чувају као показатељи националног идентитета који одолева историјским неприликама.

Наредног дана, 15. фебруара у 19 часова, прославу  Дана државности, својим перформансом и талентом употпуниће познати млади глумац Никола Шурбановић који ће тумачити лик чувеног српског јунака и  устаника Танаска Рајића, у представи „Ветар и заставе”, по сценарију нашег прослављеног писца Дејана Стојиљковића.

Република Србија обележава Дан државности 15. и 16. фебруара, у знак сећања на два важна историјска датума. Један је дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак против Турака, под вођством Ђорђа Петровића Карађорђа. Други – дан када је у Крагујевцу 1835. године усвојен и заклетвом потврђен први модерни, и за то време, изузетно либерални Устав Кнежевине Србије – Сретењски устав, састављен по узору на француске уставне повеље, а којим је ограничен апсолутизам и уведена парламентарна монархија, чиме је власт први пут подељена на извршну, законодавну и судску.

У оквиру обележавања Дана државности, од 14. до 16. фебруара, улаз у музеј биће бесплатан.

Дођи у Етнографски!

Иди на врх