Сретење 2024: Отварање изложбе „Трагови Наслеђа“

Датум одржавања
15,16. и 17. фебруар 2024. године
Тагови
Подели
У оквиру званичног обележавања Дана државности – Сретење 2024. Етнографски музеј је у присуству великог броја званица представио изложбу „Трагови Наслеђа”, ауторке Јелене Секуловић, уз низ догађаја који су увеличали најважнији државни празник

У преподневном термину, у препуној сали Етнографског музеја, у сарадњи са ОШ „Креативно перо” малишани су се испробали у бројним вештинама кроз игру и забаву и открили многе занимљивости о Србији. Кроз калиграфску радионицу „Пиши као Вук”, и тематску сликарску радионицу „Зашто волим Србију?”, деца су учествовала у стварању изложбе, а њихови цртежи представљају интегрални део поставке која ће бити доступна за јавност до 18. фебруара 2024. године.

У главном термину, прослава Дана државности почела је химном „Боже правде”, у извођењу Првака Опере, Драгољуба Бајића. Музичко-сценски део програма употпуниле су балерине из балетског студија „Адађо”, које су својим наступом разгалиле присутне.

Изложбу „Трагови Наслеђа”, приређену у част обележавања најважнијег датума у нашој новијој историји, свечано је отворио министар унутрашње и спољне трговине, Томислав Момировић, посебно истичући важност обележавања Дана државности – Сретења широм Србије.

„Велика ми је част што данас имам прилику да се обратим на фантастичној изложби Трагови Наслеђа, у сусрет обележавању Дана државности – Сретења. Сретење 1804. као и Сретење 1835. године остаће датуми записани златним словима као најважнији догађаји у савременој српској историји. Први српски устанак и први српски Устав издигли су нас из таме средњег века, из ропства и незакоња и осветлили пут ка модерној Европи. Данас стојимо овде као сведоци наслеђа које су нам оставили наши преци, а наша дужност је да чувамо и негујемо ове вредности. Данас је прилика да се у Етнографском музеју сетимо свих достигнућа које смо постигли као друштво, закључио је министар Томислав Момировић.

Марко Крстић, директор Етнографског музеја, посебно је нагласио значај и улогу Етнографског музеја у очувању националног идентитета.

„Етнографски музеј је државотворни музеј; у нашим депоима се чува и штити све оно што је етнолошко-антрополошка база грађана Србије. Данас смо, поводом најзначајнијег државног празника, публици представили још један мали, али посебно важан део Надеждиног рада на очувању националног идентитета. Поред тога, било нам је важно да покажемо оно што се налази и иза изложбе Трагови Наслеђа, а то је део сталне поставке на којој је приказана народна ношња и који носи симболичан назив Саборност. Управо смо се на такав начин сви ми данас удружили да по први пут овај важан дан обележимо нашом Србијом”, истакао је Крстић.

Изложба „Трагови Наслеђа” представља етнографске предмете које је Надежда Петровић прикупљала у најтежим временима за српски народ, а који су сачувани у туробним ратним околностима, далеко од домовине, као оригинални сведоци културног карактера једног народа. Од 1927. године колекција њених предмета се са посебном пажњом чува у Етнографском музеју као показатељ националног идентитета који одолева историјским неприликама.

Подсетимо, 15. фебруара у 19 часова, прославу Дана државности, својим перформансом и талентом употпуниће познати млади глумац Никола Шурбановић који ће тумачити лик чувеног српског јунака и устаника Танаска Рајића, у представи „Ветар и заставе”, по сценарију нашег прослављеног писца Дејана Стојиљковића.

У оквиру обележавања Дана државности, од 14. до 16. фебруара, улаз у музеј биће бесплатан.

Дођи у Етнографски!

Тагови
Подели
Иди на врх