Дани Ермитажа у Етнографском музеју: Два нова руска историјска филма

Датум одржавања
28. и 29. октобра 2023. године од 17 и 20 часова
Подели
Етнографски музеј ће бити домаћин руском редитељу Андреју Кравчуку, који ће после пројекција два своја нова филма разговарати с публиком 28. и 29. октобра, у оквиру манифестације Дани Ермитажа у Србији.

Документарно-играни историјски филм „Петар I: Последњи цар и први император” (2022) и уметничко-документарни „Императорке” (2023) премијерно се приказују у Србији 28. октобра у кино-сали Етнографског музеја од 17 часова и од 20 часова. У истим терминима, али обрнутим редом биће репризирани наредног дана.

Андреј Кравчук је и косценариста оба филма, а познат је и по остварењима „Адмирал”, „Викинг”, „Савез спаса”. Предвиђено је да, уз уводно обраћање оба дана, разговара с публиком после филма о Петру I 28. октобра и о филму „Императоркe” после пројекције 29. октобра.

Филмови су титловани на српски језик, а разговори се преводе консекутивно.

Како се наводи у најави програма, „Петар I: Последњи цар и први император” је пројекат креиран за породичну публику, који до детаља реконструише историјске догађаје у 17. и 18. веку и говори о томе како је стварана држава која је постала темељ модерне Русије.

Други филм говори о првим императоркама Руске империје – главној јунакињи Јелисавети Петровној (ћерки Петра I), Јекатерини I и Ани Ивановној. Тај филм је остварио највећу зараду од биоскопских улазница у историји руске филмске дистрибуције.

Манифестација Дани Ермитажа у Србији одржава се по први пут од 24. до 29. октобра. Програм организују Ермитаж, један од највећих музеја на свету, Министарство културе Србије и компанија „Гаспром њефт”, уз подршку „Пријатеља Санкт Петербурга”.

Дођи у Етнографски!

Иди на врх