„ДВА ЛИЦА” пиротског ћилима у Паризу

Датум одржавања
11. април 2024.
Подели
Да живо наслеђе пиротских ћилима има своје место у европским размерама, сведочи и препуна сала Културног центра Србије у Паризу, где је Етнографски музеј у сарадњи са сликарком Милицом Живадиновић премијерно представио изложбу „Два лица”.

Уз поздравну реч Натали Бељански, директорке Културног центра Србије у Паризу, изложбу су отвориле Марина Цветковић, кустоскиња и музејска саветница Етнографског музеја и Милица Живадиновић, примењена уметница.

 

На овој изложби посвећеној пиротском ћилимарству као највишем домету текстилног стваралаштва Србије, сусрећу се примерци јединствене лепоте који се баштине у збирци Етнографског музеја у Београду, и разиграна интерпретација у радовима прослављене сликарке Милице Живадиновић. Орнаменти са пиротских ћилима улазе у дијалог са шарама на сликама које неспутано плутају и освајају неслућене просторе.

 

Пиротски ћилими се одликују специфичном палетом боја, квалитетном вуном и усавршеном ткачком техником. Превасходно, пиротскe ћилимe одликује богата и разноврсна орнаментика која и данас буди машту и инспирише савремене стварaoце.

 

На изложби која помера границе музејске презентације и представља изузетан пример спајања модерног и традиционалног, представљени су одабрани предмети из Колекције пиротских ћилима Етнографског музеја у Београду, најзначајније и најстарије збирке у земљи, коју чине 173 предмета настала у интервалу од 1792. до 1932. године. Својом лепотом посебно се истичу 24 батала – ћилима великих димензија, комплексне орнаменталне композиције и изузетних ликовних и техничких одлика.

 

Ако се нађете у Паризу током месеца априла – посетите Културни центар Србије!

Подели
Иди на врх