Рашке куварице – Гастрономско наслеђе са укусом кајмака

Датум одржавања
петак 28. април у 18 часова
Подели
У Манаковој кући (Гаврила Принципа бр. 5), у петак 28. априла у 18 часова, биће одржана промоција јединственог издања „Рашке куварице“ на чијој реализацији је активно учествовало неколико десетина жена са подручја Општине Рашка.

 

Ова студија у области гастрономског наслеђа чији је издавач Месна организација Рашке, плод је трогодишњег истраживања традиционалног кулинарства и културе обедовања на једном специфичном подручју које памти далеко у прошлост. Репрезентативно, богато илустровано, двојезично издање (српски и енглески), уредила је историчарка уметности, кустос Центра за културу „Градац“ из Рашке, Соња Милићевић, док је стручни консултант и аутор уводног текста мср Тамара Огњевић, историчарка уметности, гастрохеритолог, директорка Артис центра из Београда.

Резултат свеобухватног пројекта, који је координирала Добрила Филиповић, председница Месне организације жена Рашке, „Рашка куварица“ поред бројних рецепата садржи и низ изрека, веровања и обичаја везаних за храну и обедовање, а карактеристичних за ово подручје.

„Постоји мноштво кувара који су публиковани на нашем тлу у последњих стотињак година, међутим права је реткост да овакве публикације имају више аутора. У овом случају су заступљене све структуре жене са Општине Рашка, а то поред урбаних и руралних домаћица, значи и монахиње из Градца и Kончула, локалне Ромкиње и припаднице заједнице Горанаца, као и Биљану Лужњанин, једину жену угоститељку у овом крају. По томe је ово издање јединствено не само у нашој земљи, већ и у региону“ – каже мср Тамара Огњевић, која је истраживач при Европском институту за гастрономију у Туру (Француска).

О „Рашкој куварици“ ће у петак у Манаковој кући Етнографског музеја у Београду говорити Бора Димитријевић, председник Националног комитета за нематеријално културно наслеђе Србије, Соња Милићевић, уредница овог издања, Добрила Филиповић у име издавача Месне организације жена Рашке, и мср Тамара Огњевић. Публика ће бити у прилици да проба изабране специјалитете спремљене према рецептима из „Рашке куварице“. Улаз је слободан.

Подели
Иди на врх