Изложба светског формата ,,Италија је у моди“ у Етнографском музеју

Датум одржавања
11. маја -1. јуна 2023. године
Тагови
Подели
Етнографски музеј и модна агенција Фабрика у сарадњи са Амбасадом Италије у Београду, уз подршку Министарстава културе Србије и Италије, града Рима и Италијанске привредне коморе, представљају изложбу светског формата ,,Италија је у моди", аутора и кустоса Стефана Доминела.

Посетиоци ће по први пут у Србији имати прилику да виде бисере италијанске моде који до сада нису били доступни јавности из архива највећих модних кућа у Италији.
Након приказивања у Сеулу, изложба у Београду премијерно приказује 50 легендарних хаљина и костима које су носиле холивудске диве, као културно обележје духа и сентимента педесетих и шездесетих година прошлог века.
Међу 50 ексклузивних експоната налази се мала црна хаљина коју је Ана Мањани носила на додели Оскара, филмски костими које су носиле Одри Хепберн и Анита Екберг, жерсеј хаљина коју су носиле Лана Тарнер и Ким Новак и многи други.

Изложбу ће отворити потпредседница Владе Србије и министарка културе Маја Гојковић и амбасадор Италије у Србији Лука Гори, уз уводну реч кустоса изложбе Стефана Доминела и поздравних речи директорке агенције Фабрика Весне Мандић и директора Етнографског музеја Марка Крстића.
Пратећи програм изложбе чини ревија филмова (Кактусов цвет, Сладак живот, Имитација живота, Рат и мир, Европа 51, уз специјалну пројекцију нашег класика Љубав и мода) у којима су ношене хаљине и костими, који ће бити приказани у Југословенској кинотеци.
Изложба ,,Италија је у моди“ биће отворена од 11. до 1. јуна у Етнографском музеју у Београду, а током изложбе музеј ће радити свих дана сем понедељка од 10 до 20 часова.

Званично отварање изложбе одржаће се у уторак, 16. маја 2023.

Улаз уз позивнице.

Ваш Етнографски

Тагови
Подели
Иди на врх