Хришћанска уметност дубореза у минијатури

Датум одржавања
22. јула 2021. године у 19 сати
Подели

У четвртак, 22. јула 2021. године у 19 сати у Манаковој кући,  у присуству преосвећеног епископа топличког господина Јеротија, изабраног епископа хвостанског господина Јустина, викарима Његове светости патријарха српског господина Порфирија, и многобројне публике,  отворена је изложба Хришћанска уметност дубореза у минијатуриаутора Бранислава Ђерковића, Бранка Станковића, Деспине Црнчевић и Горана Ристовића Покимице чији јестваралачки стил формиран је по угледу на минијатурне радове средњовековних светогорских мајстора.

Изложбу је отворила Биљана Цинцар Крстић, кустос Музеја Српске православне цркве, уз појање Пријатеља Кареје, појаца који негују светогорско појачко предање.

Изложба Хришћанска уметност дубореза у минијатури је допуњена предметима из Спомен-збирке Христифора Црниловића и  надахнута његовим колекционарским и сабирачким радом представљеним путем одабраних комада дубореза, ливених предмета, калупа и алата. Ту су и новински исечци које је Црниловић прикупио и придружио рукописној грађи, а који сведоче о томе колико су уметнички занати дубореза и кујунџилука били развијени на тлу Србије.

Изложба ће бити отворена до 1. септембра 2021. године

Иди на врх