Предавање у Манаковој кући

Датум одржавања
17. јуна 2021. године у 18 сати
Подели
У четвртак 17. јуна 2021. године у 18 сати у Манаковој кући биће одржано предавање под називом Султани невруз и суфизам на Балкану. Предавач је Константин Новаковић, историчар уметности и фотограф.

Традиција обележавања Султани невруза, празника који означава долазак пролећа, али и дан рођења шиитског имама Алије задржала се међу појединим суфијским редовима до данас. Том приликом, дервиши изводе зикр, основни дервишки ритуал који представља слављење Бога, а који укључује пробадање посебним ритуалним оруђем. Суфизам или тесавуф представља мистични аспект ислама са циљем приближавања Богу путем који се назива тарик, кроз љубав, аскетизам и екстатичко јединство са Богом. Следбеници суфизма називају се дервишима односно суфијама а места њиховог окупљања су текије. Вековима присутан на Балкану, суфизам се и данас практикује у текијама широм региона, па тако на Косову, као и у Северној Мекедонији, Албанији и Босни и Херцегоивини постоји велики број дервишких заједница и активних текија.

Током предавања биће приказане фотографије, као и видео снимци обележавања Султани невруза којем је аутор присуствовао у више наврата и у различитим текијама, настојећи да документује и додатно истражи практиковање овог дервишког ритуала. Осим тога, предавање има за циљ да посетиоце упозна са основама суфизма, доласком овог мистичног правца ислама у наше крајеве, те локацијама у Београду које су у прошлости биле значајне за дервише.

Иди на врх