Проблеми са графиком. Друштвени конституенти графичке уметности

Датум одржавања
31. март 2022. у 18 часова
Подели

У излагању ће бити разматрани појава и развој графичке уметности у историјском контексту. Размотрићемо једно могуће тумачење доминантног европоцентричног дискурса графичке уметности. Данашње схватање графичке уметности је у великој мери засновано на функцијама и начинима примене изума штампе и блиских графичких техника обликованих са економске инстанце нове друштвене реалности у Европи почетком новог века. Са наслеђем из прошлости графичка уметност се појављује као самостална уметничка дисциплина у XIX веку са префиском племените занатске вештине. Модерне и савремене уметничке праксе које искачу из тако успостављеног оквира графичке уметности заправо представљају одраз дијалектичког процеса друштвеног развоја. У том смислу, у овом излагању ће пре/обликовање ове уметности бити предочено као резултат историјских процеса, који у данашњем контексту имају глобални карактер.

 

О предавачу

Милош Ђорђевић је рођен 1978. године у Ћуприји. Дипломирао је 2001. године на графичком одсеку ликовног смера Факултета уметности у Приштини. Магистрирао је 2007. године на графичком одсеку Факултета ликовних уметности у Београду. Докторирао је 2022. године на Универзитету уметности у Београду на смеру Теорија уметности и медија.

Од 2001. године активно излаже на националним и међународним изложбама, бијеналима и тријеналима (Словенија, Мађарска, Бугарска, Македонија, Румунија, Италија, Француска, Белгија, Кина, Пољска, Чешка република, Шпанија, Португалија, Уругвај, Мексико, САД и Канада). До сада је приредио више од двадесет самосталних изложби у земљи и иностранству (Румунија, Канада, Летонија и Литванија). Добитник је више награда и похвала за уметнички рад (избор): Prestige certificate of the 9th Rokycany Biennial of graphic arts, Dr. Bohuslav Horák Museum in Rokycany, Czech Republic (2018), Public Choice, International Print Biennale, Newcastle, England (2014), Похвала на конкурсу за награду из фонда Владимир Величковић, Хаос галерија, Београд (2012), Златна игла, Пролећна изложба УЛУС-а, Уметнички павиљон Цвијета Зузорић, Београд (2010).

Учествовао je на више уметничких и научних конференција и симпозијума, међу којима: Графика на/иза ивице, Галерија Графички колектив, Београд (2021), IAPA Third Printmaking Academic Symposium, Beijing, China (2020), Impact International Printmaking Conference (Santander, Spain, 2018; Hangzhou, China, 2015; Dundee, Scotland, 2013).

Члaн je УЛУС-a oд 2005. гoдинe. Живи и ради у Београду.

 

 

Подели
Иди на врх