Представљање књиге ,,Кика“ Кристине Стојковић

Датум одржавања
31. марта 2022. у 18 часова
Подели

У атријуму Етнографског музеја у Београду биће представљена аутобиографска књига Кика Крстине Стојковић.

Књига доноси приче о људима и догађајима који су ауторку оплеменили, а прича о Паганкама, београдском женском акапела квартету чији је Кристина стални члан од оснивања (1987), јесте једна од њих.

Квартет је настао осамдесетих година 20. века. Њихов сирови звук руралног порекла и огољена снага израза нису могли да прођу непримећено. Код неких су извазвали шок, код других дивљење.

За  поједине музичаре Паганке су биле инспиративне за сарадњу, а једна од таквих сарадњи било је концертно и дискографско удруживање са џез уметником Лалом Ковачевим. Паганке су, деведесетих и касније, биле узор млађим генерацијама певачица из урбаних средина у њиховом окретању изворној сеоској музици и интерпретацији аутентичног вокалног наслеђа.

Осим ауторке књиге, присутнима ће се на промоцији обратити и Јања Тодоровић, уредница издавачке куће Словенско слово из Београда и Душан Тодоровић, публициста и графички дизајнер. У пратећем програму наступиће женске певачке групе Паганке и Јенђе. Одломке из књиге читаће Наташа Илић, чланица групе Јенђе.

Ово је прво јавно појављивање Музичког информативног центра Србије (MICS), непрофитног кровног удружења које доприноси представљању, унапређењу, истраживању, прикупљању и заштити музичког стваралаштва и музичке сцене Србије и утиче на развој сектора креативних индустрија у Србији.

Подели
Иди на врх