Промоција публикације „Књиге старих кулинарских рецепата породице Новаковић“

Датум одржавања
12. април 2023. у 18 сати
Подели

Промоција публикације „Књиге старих кулинарских рецепата породице Новаковић“ у издању Народног музеја Краљево, коју је приредила Виолета Цветаноска, виша кустоскиња етнолог Народног музеја Краљево, одржаће се у Манаковој кући, у среду, 12. априла 2023. године, са почетком у 18 часова.  

Рецепти су преписани из старе, пожутеле бележнице Јелене Новаковић, коју је њен син Божидар поклонио Народном музеју Краљево. У бележницу, из прве половине XX века, претежно су записивани рецепти за припрему различитих врста посластица, предјела и зимнице. Овај мали породични кувар, који припада историји приватног живота, открива културу исхране и навике грађанске класе и многе суптилне аспекте духа времена у Краљеву, у првој половини прошлог века. 

Новаковићи су стара и угледна, трговачка, породица, чији су се чланови истакли већ током друге половине XIX века, када је Јован Новаковић у два мандата, 1858. и 1882. године био председник Карановачке општине. Његови потомци су у улици Цара Душана подигли резиденциону кућу, која спада међу најлепша здања старог Краљева. 

На промоцији књиге учествују Тамара Огњевић, историчарка уметности, гастрохеритолог и директорка „Артис центра“ из Београда и Виолета Цветаноска, виша кустоскиња етнолог Народног музеја Краљево и ауторка публикације. 

Подели
Иди на врх