Радионица и демонстрација природног бојења вуне

Датум одржавања
8. фебруар 2024.
Подели
У четвратак 8. фебруара, у част обележавања дана рођења нашег значајног истраживача – етнографа, сликара и колекционара Христифора Црниловића, у Манаковој куће одржаће се радионица природног и традиционалног бојења вуне.

Радионица је пратећи програм изложбе Читања боја ауторке Марине Цветковић коју можете погледати на међуспрату Етнографског музеја. Део изложеног материјала потиче из рукописне грађе Христифора Црниловића, рецепти које је прикупио на својим истраживањима управо ће бити у фокусу на радионици.

Радионицу ће се реализовати у два термина, од 13 и од 17 часова. Радионицу ће водити Марија Вујчић која има искуства у раду са вуном. Посетиоцима ће бити приказано традиционално бојење вуне, сировине које су се користиле, катализатори као и сам процес бојења.

 

На овај начин Етнографски музеј у Манаковој кући обележава дан рођења Христифора Црниловића и оживљава сегменте његовог посвећеног рада које је трајно визионарски завештао свом народу.

Данас су све израженија настојања да се промени човеков деструктиван однос према природи и да се поврати нарушена равнотежа. Текстилна индустрија је у светским оквирима трећи по реду загађивач! Приликом индустријског бојења текстила користе се велике количине воде која се том приликом загађује. Многе синтетичке боје у основи користе пигменте добијене екстраховањем из фосилних извора, угља- катрана и нафте, извора за које се претпоставља да ће у скорој будућности бити исцрпљени. У том циљу данас се увелико у светским оквирима помера фокус на природне, обновљиве  изворе и све више нараста свест о важности  очувања природног окружења. Зато се популаризују традиционални начини бојења, истражују се њихове могућности и примена у стварању еко friendly боја и нових биотехнологија.

Управо су природно окружење али и култивисана природа били основ традиоционалног текстилног стваралаштва, а приликом бојења текстила природним путем, користио се велики број разноврсних биљака из окружења. Тако добијене боје називамо органским а текстилни предмети израђени од природних материјала и бојени таквим материјалима еко производи који су биоразградиви.

Позивамо Вас да и сами учествујете у радионици и одаберете сопствену еко friendly боју, коју ћете моћи да сачувате,

 

Видимо се у Манаку!

 

 

Подели
Иди на врх