Радионица за децу и младе

„Дете и традиција“ је пројект Етнографског музеја у области едукације започет 2003. године. Намењен је деци и младимa с циљем да упознају српску културу као део целокупне светске баштине.
Зашто?
Да бисмо деци и младима приказали музеј као занимљив.

Да бисмо учинили први корак ка разумевању традиције.

Да бисмо указали на смисао очувања културне баштине.
Како?
Приступом од познатог ка непознатом и повезивањем прошлости и садашњости.

Проналазећи одговарајући приступ дечјим интересовањима.

Прилагођавањем садржаја школском програму и усклађивањем с наставним јединицама из предмета: природа и друштво, српски језик, математика, историја, хемија, народна традиција, музичка култура и ликовна култура.
Кад?
Током целе године.
Где?
Етнографски музеј, Дечји кутак.
Назад на листу

Кућа некад и сад

Узраст: 6–9 година
Постављањем сличица некада коришћених предмета на план унутрашњости планинске куће, деца откривају како се некада живело на селу. Затим крећу у авантуру проналажења на изложби предмета са сличица.

У потрази за прегачама

Узраст: 6–9 година
Истражујући народне ношње приказане на изложби, као и мотиве коришћене на кецељама, деца се подстичу на стварање шара по угледу на српско културно наслеђе.

Шаре се изводе помоћу канапа који се лепи на картон.

Разломљена шара: орнаменти и математика

Узраст: 9–11 година
У делу изложбе где су приказане народне ношње, деца на кецељама траже орнаменте, а онда по угледу на њих стварају сопствене шаре у колаж техници, комбинујући половине и четвртине папирића различитих боја.

Играјући се, деца уче математику (разломке) тако што по завршетку колажа свако сабира колико половина и четвртина има на свом ликовном раду.

Бајковита прошлост

Узраст: 9–11 година
Слушајући бајку и решавајући задате ситуације, деца упознају духовну, социјалну и материјалну културу, што им помаже да схвате историјске токове и упознају богатство народног стваралаштва и традиционалне културе Срба.

Радионица почиње игром меморије и проналаском картица на којима су цртежи јунака, принцеза, митолошких бића и чаробних предмета. Деца на изложби траже скривене предмете и превазилазе препреке, уче архаичне изразе, препознају моралне вредности и разговарају о томе како одолети искушењу, донети исправну одлуку и бити доследан.

Божићна радионица

Узраст: 9–12 година
Повезивањем парова илустрованих сличица и појмова са сличица, деца откривају како су се некада прослављали Божић и Бадње вече, а како данас. Затим, крећу у авантуру израде чеснице, с објашњењем симболике пригодних украса. Свако понесе своју малу чесницу, испечени комад теста који је сам умесио и украсио.

Радионица се одражава у зимском периоду.

Шарање јаја традиционалним техникама

Узраст: 5–10 година
Писаљком и воском исцртавају се на јајима шаре инспирисане мотивима с ускршњих јаја која се чувају у збирци Етнографског музеја. Јаја се фарбају природним бојама, у луковини и варзилу.

Потребно је понети од куће два тврдо кувана јајета.

Радионица се одржава пред Ускрс.
Иди на врх