Тибетанске вештине умирања

Датум одржавања
25. март 2024. у 19 часова
Подели
Ако вам се допало што смо вас на изложби „Timor Mortis: Страх од смрти” спровели кроз обичаје од Србије до Мексика, придружите нам се на трибини „Дзогћен” где ћемо говорити о томе како се према смрти односи на Тибету.
Тематика смрти је дубоко уткана у фолклорну традицију ове далеке земље. Ова тема је пресудна за поглед на свет Тибетанаца.

 

На Тибету постоје две главне религиозне традиције које се баве темом смрти: махајана будизам и прастара аутохтона традиција бон, која се због доминације будизма повукла на друштвене маргине. Трибина је посвећена трећој хибридној традицији „Дзогћен” шаманизма као врсти дивље психотерапије, стратегији ослобађања од страха, начина на који се то постиже применом Ати јоге, са коначним циљем постизања такозваног великог савршенства.

 

Филмолошкиња др Ивана Кроња ће нам нешто рећи о теми страха од смрти у кинематографији, а мајстор ритуала ватре Милован Николић о надвладавању страха ходањем босим ногама по жару, ритуалном трансу у Грчкој познатом као анастенарија. Специјалан гост ове трибине биће Драгомир Миленковић Јога који је лично искусио Тибет.

 

Етнографски музеј
Понедељак 25. март
19 часова

 

Дођи у Етнографски!
Подели
Иди на врх