Воћарство и виноградарство

Број предмета
210
У римском царству, ван Апенинског полуострва, први чокоти винове лозе гајени су пре седамнаест векова на територији данашње Србије. Највећи светски произвођач и извозник шљива у 19. веку била је српска држава, а до данас се наша ракија шљивовица сматра врхунским алкохолним пићем на свим континентима.
Виноградарство и винарство заступљени су кроз предмете који сведоче о свим процесима везаним за узгој винове лозе и за бербу грожђа и његову прераду. На том путу употребљаване су садиљке, виноградарски ашови и мотике, прскалице, косири, ножеви, маказе и кљешта за сечење и орезивање лозе. За бербу су коришћене корпе за пренос грожђа, а за цеђење муљаче и крбље за ручно и пресе за механичко гњечење и цеђење.

Ракија шљивовица прављена је по потреби током целе године, а најбоља би остајала запечаћена у посебним бурадима за свадбу, рођење и крштење сина или испраћај у војску. Припрема од бербе до ферментисане масе која је убацивана у казане, документована је сандуком за шљиву, дрвеним кацама и бачвама за ферментисање, кутлачама за муљање и пребацивање, коритом и другим предметима. Због различитих услова тла и климе узгајане су и бројне друге врсте воћа за исхрану али и за воћне ракије.

Збирка се састоји од око 210 предмета.

За збирку је задужен др Марко Стојановић, музејски саветник, кога можете контактирати путем мејлa: marko.stojanovic@etnografskimuzej.rs
Назад на листу

Берачица

Инв. бр. 27869
Служила је за брање воћа. Изложени предмет је од лесковине. Састоји се од сапа ‒ дугачке мотке, кроз коју у горњем делу пролазе шиљати берачи. Берачи су оплетени витком, тако да се добија изглед корпице помоћу које се беру јабуке.

Брезова, Ушће, Студеница, Србија
средина 20. века

Берачица

Инв. бр. 30138
Берачице попут ове почеле су да се праве још од шездесетих година 20. века. Предмет је од лима – плеха, округлог облика, са једне стране је назубљен. На боку је држач. Са неназубљене стране се ставља џачић. Изложена берачица служила је за брање јабука.

Баранда, Банат, Србија
20. век

Кондир

Инв. бр. 49827
Кондир је врста бокала за чување пића. Изложени примерак направњен је од глине. Настао је у манастиру Темска у околини Пирота. Средњовековне форме, рађен је по узору на облике из 15. века. Јединствене предмете од глине, попут овог, праве народни уметници, грнчари.

Манастир Темска, Пирот, јужна Србија
19. век

Стаклени балон

Инв. бр. 51313
Служио је за чување вина и ракије, произведен од стакла.

Зајечар, Тимочка Крајина, Србија
20. век

Стаклени балон

Инв. бр. 51770
Балон од 25 литара набављен је средином XX века у трговачкој радњи у Књажевцу, припадао је Милораду Костићу (1921. година) из Горњег Зуничја, а наследио га је син. Служио је за чување ракије.

Књажевац, Источна Србија
средина 20. века

Виноградарска прскалица

Инв. бр. 49684
Предмет се користи у пољопривреди, у обављању виноградарских послова. Прскалица се састоји из два дела ‒ цеви за прскање и канистера за раствор. Ношена је на леђима виноградара.

Сокобаљ, Смедерево, централна Србија
почетак 20. века

Косир - качија

Инв. бр. 31940
Алат за сечење воћа. Израђен од гвожђа, кован. Врх је заобљен и оштар са унутрашње стране. Дршка је проширена отвором за качење дршке.

Дрсник, Клина, Метохија
20. век, друга половина

Опрема за виноградарско буре

Инв. бр. 51303
Израђено од метала. Састоји се од прстена који служи за окретање тела и сврдла. На врху се налази прстен који се продужава у дуго тело које у доњем делу прелази и завршава се сврдлом спиралног облика.

Трубарево, Ћићевац, централна Србија
20. век, друга половина

Плетени балон

Инв. бр. 51312
Стаклена посуда за чување вина и ракије. Крушкастог је облика, оплетен прућем, са дршком на боку за ношење.

Зајечар, Србија
20. век

Преса за воће

Инв. бр. 33042
Справа за дробљење воћа за ракију, пре свега шљива. Израђена је од дрвета. Састоји се из две дебље елипсасто сачињене плоче које су на једном крају нешто уже.

Сјеверин, Прибој, Србија
20. век, друга половина
Иди на врх