Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

Изложбе

 

Стална изложба
Народна култура Срба у XIX и XX веку

Аутори изложбе:

др Братислава Владић-Крстић

Јасна Бјеладиновић-Јергић

Зоран Родић

Велибор Стојаковић

Ликовна поставка изложбе:

Бранка Боројевић Џокић

Виртуелни обилазак Сталне изложбе http://www.zlabmedia.com/portfolio.html
Повремене изложбе
Велики рат и мали човек

Група аутора: Јелена Туцаковић МА, Мирјана Крагуљац Илић МА, Весна Бижић Омчикус, мр Татјана Микулић, др Весна Марјановић

Фото: мр Ивана Масниковић – Антић

Виртуелни обилазак изложбе: http://www.galerijeimuzeji.com/lat/izlozba/44/veliki-rat-i-mali-covek

Пратећи програм уз изложбу:

16. април 2015. у 19 часова, представа Приповетке једног каплара, по тексту Бранислава Нушића, чита Зоран Ћосић, музичка пратња на обои Нина Ћосић.

1. априла 2015. у 19 часова, Предавање уз филмске инсерте, Александра Ердељановића, директора Архива Југословенске кинотеке.

18. март 2015. Песме војника чита Зоран Ћосић, одломке из Дневника Наталије Аранђеловић чита Вјера Мујовић.

4. март 2015. Неумрли гласови сведока у роману Велики рат, Александар Гаталица

Стварност илузије  Милоја Марковића
16. април – 11. мај 2015.

Аутори изложбе: др Софија Костић и Ирена Гвозденовић

Ова изложба  слика једног сегмента у раду Милоја Марковића односи се на његову оданост традицији и њеном чувању како на платну, тако и на употребним  предметима. Наиме, поред тога што осликава најразличитије предмете као што су ношња, керамика, обрамице, посуђе, чипке, шаренице и сл. Он често слика управо на оригиналним  етно-предметима као што су лопар, столица, врата…. Понекад као рам за своју слику користи воловски  јарам или неки други оригинални, али сликарском четкицом осликан и оживљен  оригиналан предмет. Марковића зову и чуваром времена.

Посебан доживљај представља осећај  тог његовог  заустављеног времена. Он је сликар о коме су писали водећи ликовни критичари, снимљен је документарни филм……..Он је уметник који је ушетао путем сликарства у свет метареализма….

Милоје Марковић је сликао и предивне портрете духовњака, те осликавао фреским сликарством  камење које је доносио са светих места. Комплетне изложбе су већ приказиване  много пута.

Изложба Стварност илузије је посвећена управо таквом доживљају који се стиче посматрањем његових дела, али због Етнографског музеја и  теме којом се музеј по природи бави, одабрани су етно-мотиви.

Милоје Марковић је рођен 1948. у  Шапцу. Члан је УЛУСА. Много пута награђиван, са великим бројем самосталних и колективних изложби.

Ово је његова трећа изложба у дужем временском периоду која  се поставља у простору Етнографског музеја, али први пут са стриктно изведеном темом.

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

MANAKOVA-KUCA-1924-GODINA-UGAO-BOSANSKE-I-KAMENICKE

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×