Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

МУЗИЧКИ ИНСТРУМЕНТИ

Гусле
Србија
Инв.бр. 05331

Направљене од јаворовог дрвета и веома богато изрезбарене. На карлици је у плитком рељефу српски грб са двоглавим орлом и биљним орнаментима, једна страна је цела у виновој лози. На предњој страни врата исписано је рељефним словима ,,Бог чува Србију 1888 Го”. Завршетак је савијен у лук који представља врат троглаве змије. Гудало је изрезано у виду змије.

 

Руковалац збирке:

Мирослав Митровић, виши кустос miroslav.mitrovic@etnografskimuzej.rs

Сазнај више

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×