Изложба Timor mortis: Страх од смрти је отворена

Датум одржавања
јануар-март 2024.
Подели
У препуном Етнографском музеју, у присуству бројних званица из културног и јавног живота из земље и света, премијерно је представљена интригантна изложба „Timor Mortis: Страх од смрти“, аутора Саше Срећковића.

На самом почетку, у музичком делу програма, публику је одушевио наступ академског хора „Колегијум музикум“, ансамбла који је одржао преко три хиљаде концерата у Србији и иностранству, као и перформанс чувеног бајанисте Алексеја Микитењка који је својом интерпретацијом познaтог класика „Danse Macabre“, Камија Сен Санса, очарао присутне.

Изложбу је свечано отворио др Станко Благојевић, помоћник министра културе за међународне односе и европске интеграције у области културе, који је том приликом указао на комплексност теме са којом се аутор изложбе суочио.

„Саша Срећковић, музејски саветник и аутор изложбе, дохватио се непрегледне теме, чак и теоријски. Тема смрти је толико универзална, а опет и веома лична“, истакао је Благојевић.

Јавности се обратила и Флор де Лиз Васкез Муњоз, заменица шефа мисије амабасаде Мексика, уз чију је сарадњу Етнографски музеј представио део погребних обичаја и народних веровања у мексичкој традицији.

Шири теоријски осврт на поимање смрти у етнолошкој и антрополошкој литератури дала је др Весна Марјановић, музејски саветник у пензији, а обратио се и аутор изложбе, истичући да је изабрао тему која надилази појединачне струке и професије, и да је утолико била већа његова одговорност у презентацији музејске грађе.

Изложба „Timor Mortis: Страх од смрти“, замишљена је као специфичан визуелни и наративни есеј, који уз предмете из српске, мексичке и влашке традиције из етнографскe збирке Веровања и обичаји посетиоцима пружа разноврсне културолошке и мултидисциплинарне увиде у страх од смрти и у развој поимања смрти почев од ранијих периода наше цивилизације до данас.

 

Изложба је доступна је до краја марта 2024. године, а у току трајања изложбе организована су ауторска вођења кроз пратећи програм. Цена улазнице за изложбу је 400 динара.

 

Подсетимо, радно време Етнографског музеја је од 10 до 20 часова, сваког дана, осим среде.

 

Дођи у Етнографски!

Подели
Иди на врх