Отварање изложбе „Timor Mortis: Страх од смрти“

Датум одржавања
23. јануар 2024. у 19 часова
Подели
(Не) плашиш се смрти?

Етнографски музеј са поносом најављује отварање дуго ишчекиване и интригантне изложбе „Timor Mortis: Страх од смрти” аутора и музејског саветника Саше Срећковића, 23. јануара с почетком у 19 часова.

У сарадњи са амбасадом Мексика, изложба „Timor Mortis: Страх од смрти” замишљена је као специфичан изложбени и визуелни есеј који на необичан начин приказује разноликост односа према смрти у традицијским заједницама кроз њихове обичајно-ритуалне одговоре на искушења у вези са овом вечном темом.

Уз предмете из српске, мексичке и влашке традиције, који су део нашe етнографскe збирке Веровања и обичаји посетиоцима пружамо разноврсне културолошке и мултидисциплинарне увиде у страх од смрти и у развој поимања смрти почев од ранијих периода наше цивилизације до данас.

У мноштву оригиналних и мистичних предмета, посебно се истиче богато украшена хамајлија на сребрном ланчићу која се стављала деци око врата као заштита од злих очију, као и мноштво вотива које је Сима Тројановић, наш први школовани етнолог и антрополог, пронашао почетком 20. века. Значајан део поставке чини и више надгробних споменика који датирају од 16. века надаље.

Посебан сегмент изложбе посвећен је интерпретацији медијске слике смрти који открива савремен контекст банализованог говора о смрти у коме је сакрално постало обично, а мистично тривијално – напросто, нико више не обраћа пажњу на вероватно најдубљу емоцију у људском бићу.

Изложбом „Timor Mortis: Страх од смрти” посетиоцима скрећемо пажњу на значај јачања заједништва као могућег одговора на страх пред неминовношћу смрти.

Изложбу ће отворити Станко Благојевић, помоћник министра културе, а говориће и Флор де Лиз Васкез Муњоз, заменица шефа амбасаде Мексика, Весна Марјановић, етнолог, а обратиће се и Саша Срећковић, аутор изложбе и музејски саветник, уз музичку подршку чувеног хора „Колегијум музикум” из Београда и Алексеја Микитењка, виртуоза на бајану који ће извести Danse macabre Камија Сен-Санса.

Изложба је доступна за посетиоце до марта 2024. године. Током трајања изложбе организована су ауторска вођења и богат пратећи програм. Цена карте за изложбу је 400 динара. Радно време Етнографског музеја је сваког дана, осим среде, од 10 до 20 часова.

Изложбу је подржало Министарство културе Републике Србије и Амбасада Мексика.

Дођи у Етнографски!

Подели
Иди на врх