Савиндан у Етнографском музеју

Датум одржавања
27. јануар 2024.
Подели
Придружите нам се 27. јануара, на дан Светог Саве, у Етнографском музеју, где ћемо кроз различите активности оживети дух прославе овог значајног датума, посвећеног првом српском архиепископу, културном хероју, вучјем пастиру и „путујућем божанству“.

Кроз учешће у креативним радионицама, учесници ће моћи да открију давна веровања у нашем народу по којима су Растку Немањићу приписиване бројне чудотворне моћи. Тако је у народној машти Растко Немањић, а након замонашења Сава, био заповедник вукова, па су се на његов дан овчице затварале у торове, а маме и баке вуну нису смеле да боје у црвено, како би их заштитиле.

Поред тога, читаћемо приче о авантурама Светог Саве, истражујући како је одвео сунце ђаволу, померао планине и доносио здравље болеснима. Наша богата народна традиција обилује сличним причама и обичајима, а кроз вођену игру кустоса упознаћете се с разним несвакидашњим обичајима.

У програму су предвиђене различите активности, укључујући отварање изложбе с решавањем задатака, читање прича о Светом Сави и учешће у креативним радионицама. Све то ће бити праћено вођењем кустоса кроз музеј и решавањем занимљивих задатака у заједничкој игри.

 

Програм:

 • Отварање изложбе уз решавање задатака (11.00-11.30) – Кустос: Иван Максимовић
 • Читање прича о Светом Сави (11.30-11.50)
 • Радионице (11.50-13:00):
  • Пиши као Свети Сава: Радионица калиграфије – Водитељка: Даница Веселиновић
  • Прављење украсних бућкица/бућми од вунице помоћу шаблона од картона
  • Прављење капица за оловке од неупредене вуне
  • Лепљење крзна на овцу изрезане од картона – Водитељи: Марија Вујичић и Ања Гретић

Радионице:

Калиграфија:

Деца ће научити како су изгледала ћирилична слова крајем 12. века, у време када је Свети Сава учио да пише. Уз помоћ водитељке радионице исписаће своје име гушчијим пером или барском трском. Млађа деца ће украсити слова свог имена.

Обуци овцу:

Деца ће научити како су изгледала ћирилична слова крајем 12. века, у време када је Свети Сава учио да пише. Уз помоћ водитељке радионице исписаће своје име гушчијим пером или барском трском. Млађа деца ће украсити слова свог имена.

Обуци овцу:

Деца ће се упознати са предивом и вуном, материјалима који се од праисторије користе за прављење одеће и кућног текстила. Лепићемо предиво и вуну на шаблоне од картона и тако обући овце у различита крзна.

Обуци оловку:

Деца ће уз помоћ родитеља направити украс за оловку од неупредене вуне, и тако ће научити како се од праисторије (од неолита) пустовала вуна од које су се некада правиле кабанице, капе, покривачи и сл.

Направи кићанку или бућкицу:

Деца ће направити традиционални украс од вунице којим су се китиле капе, џемпери, делови народне ношње и прекривке. Црвене кићанке су се стављале на разбој против урока, а мушке и женске торбе су се разликовале по броју кићанки.

Кићанке се праве намотавањем вунице на картонски калуп. И млађа деца овако могу да направе леп привезак за кључеве за маме и тате.

 

Дођите у Етнографски музеј и заједно прославимо Светог Саву!

 

Подели
Иди на врх