Mиодраг Вартабедијан Варта и његови традиционални симболи

Датум одржавања
4. април 2024. у 19:00
Подели
Отварамо изложбу Варти у част!
Ауторка изложбе је Вартина ћерка Анамарија Вартабедијан, која је овај биографски есеј приредила са преданошћу и љубављу која може да оживи лик и дело великог човека.

Mиодраг Вартабедијан Варта један је од пионира графичког дизајна. Стварао је и активно учествовао у уметничком животу, развоју и афирмацији графичког дизајна и штампе на простору бивше Југославије у континуитету од педесет година. Поносно је истицао своју индивидуалност, право на лични став и слободу уметничког изражавања.

 

Развио је посебну технику графике – директно отискивање камених рељефа на папир или платно металик кредама и уљаним пастелима, чиме се постиже аутентичан отисак фактуре, записа или слика са камених споменика, стварајући аутономно уметничко дело. Системом отискивања рељефа, сликањем и колажирањем, транспоновао је записе и слике са камених споменика од антике до почетка 20. века у савремено ликовно дело или графичко решење, које је тако постало чувар културног наслеђа.

 

На поставци ове ретроспективне изложбе биће представљен избор радова инспирисаних традиционалним симболима.

 

Изложбу ће отворити проф. др Дијана Милашиновић Марић, историчар уметности и председник уметничког савета УЛУПУДС-а. Након тога микрофон ће преузети Браћа Теофиловић и музички обогатити програм.

 

Позивамо вас са великим задовољством на отварање у четвртак 4. априла у 19 часова.
Дођи у Етнографски!
Подели
Иди на врх