Отварање изложбе С обрамицом низ пут

Датум одржавања
20. септембар 2021.
Подели
У оквиру обележавања 120 година постојања Етнографског музеја у Београду, на Дан музеја, 20. септембра 2021. отворена је изложба ,,С обрамицом низ пут" аутора др Марка Стојановића, музејског саветника Етнографског музеја у Београду.

На изложби је представљена колекција обрамица Етнографског музеја у Београду, као и обрамице из Музеја Војводине.

Обрамице, лучно обликовани комади дрвета, на селу су у прошлости на раменима носиле жене када су преносиле разне врсте терета: храну и воду за раднике у пољу, робу за пијачну продају, а чак су имале улогу и у контакту са оностраним и мистичним.

Изложба С обрамицом низ пут пружиће посетиоцима прилику да се упознају с наизглед једноставним предметом, који у себи носи различите поруке. На основу материјала, разлика у облицима и закривљености лука, декорацијама и траговима употребе, могу се изнети бројни закључци о начину живота људи који су их користили, као и читавих заједница.

 

 

 

 

Обрамице су идентификоване према широј географској области у којима су настале и коришћене, тако да су уочљиве разлике између обрамица прављених у динарској, планинској области западне Србије, равничарској и мултикултуралној Војводини, као и у географски и културолошки разноврсној областима централне и источне Србије, где се још могу видети трагови давних цивилизација.

Поред самих предмета, биће изложен и илустративни материјал који ће продубити разумевање не само обрамица као засебног предмета већ и ширег контекста у ком су оне коришћене.

Изложба ће трајати до 15. децембра 2021.

Приликом обележавања Дана Етнографског музеја у Београду и отварања изложбе додељенa је Награда Боривоје Дробњаковић за животно дело.

Подели
Иди на врх