Званично отварање изложбе „Италија је у моди“ у Етнографском музеју

Датум одржавања
16. мај 2023. године
Тагови
Подели
Етнографски музеј и Модна агенција Фабрика у сарадњи с Амбасадом Италије у Београду, уз подршку Министарстава културе Србије и Италије, града Рима и Италијанске привредне коморе представљају изложбу светског формата Италија је у моди, аутора и кустоса Стефана Доминеле.
Посетиоци имају прилику да по први пут у Србији виде бисере италијанске моде који до сада нису били доступни јавности, а потичу из архива највећих модних кућа у Италији.

Након премијерног приказивања у Сеулу, Београд је други град на светској мапи у коме се приказују легендарне хаљине и костими које су носиле холивудске диве и који представљају културно обележје духа и сентимента педесетих и шездесетих година прошлог века.  Ту су и многе друге креације најистакнутијих италијанских креатора и престижних модних кућа које су утицале на креирање глобалне слике  моде.

 

Међу ексклузивним експонатима налази се мала црна хаљина коју је Ана Мањани носила на додели Оскара, филмски костими Одри Хепберн и Аните Екберг, жерсеј хаљине Лане Тарнер и Ким Новак, као и многе друге.

 

Изложбу Италија је у моди званично ће отворити Данијела Ванушић, помоћник министра за културно наслеђе и дигитализацију и амбасадор Италије у Србији Лука Гори, уз уводну реч кустоса изложбе Стефана Доминеле и поздравну реч директорке Агенције Фабрика Весне Мандић. Публици ће се у име домаћина изложбе  обратити директор  Етнографског музеја Марко Крстић.

 

Изложба Италија је у моди је за посетиоце доступна од 11. маја до  1. јуна 2023. у Етнографском музеју у Београду, док је званично отварање планирано за 16. 5. 2023. Током трајања изложбе Музеј ће радити до 20 часова.

Званично отварање изложбе одржаће се у уторак, 16. маја 2023.

Улаз уз позивнице.

 

Пратећи програм изложбе чини ревија филмова (Кактусов цвет, Сладак живот, Имитација живота, Раи и мир, Европа 51, уз специјалну пројекцију нашег класика Љубав и мода) у којима су ношене хаљине и костими који се могу видети на изложби. Филмови ће бити приказани у  Југословенској кинотеци од 21. до 23. маја 2023.

 

Уз Вас, Ваш Етнографски

 

Тагови
Подели
Иди на врх